Škola prodaje struju EPS-u

Elektrotehnička škola "Rade Končar" u Beogradu jedna je od prvih obrazovnih ustanova koja može da se pohvali da ima sopstvenu solarnu elektranu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2013.

20:32

Default images

Ova elektrana je do sada proizvela oko 15.500 kilovata struje, koju škola isporučuje i prodaje Elektrodistribuciji Beograd.

Novac od prodaje struje trošimo za nabavku novih nastavnih sredstava, kupili smo laptop i tri projektora, a završen je i projekat "pametna učionica", postavljanjem sijalica koje štede energiju do 40 odsto, rekao je Tanjugu direktor škole Momčilo Stojanović.

Elektrana i fotonaponska centrala, instalirana na krovu škole, donacija je španske vlade, a od prodaje struje mesečno zaradimo oko 17.000 dinara i taj novac ulažemo za poboljšanje nastave, rekao je Stojanović na obeležavanju prve godišnjice rada elektrane.

On je naveo da škola nema para za proširenje kapaciteta elektrane, ali da bi to rešenje bilo dobro, jer su, kako kaže, povlašćeni proizvođač.

EPS im plaća 23 evrocenta po kilovatu, dok je struja oko sedam evrocenti iz klasičnih izvora energije.

Elektrana je postavljena pre više od dve godine ali je pre tačno godinu dana potpisan ugovor o isporuci eletrične energije.

Škola puno polaže na projekte povećanja energetske efikasnosti, a zahvaljujuću trudu nastavnika, u redovno obrazovanje uveden je nastavni predmet Obnovljivi izvori energije, na obrazovnom profilu Elektrotehničar energetike, rečeno je na svečanosti u školi.

Do sada je kroz 11 akreditovanih seminara stručnog usavršavanja više od 1. 250 nastavnka završilo obuku u ETŠ ''Rade Končar'', a ove godine je 10 maturanata uspešno odbranilo maturske radove sa temama iz predmeta Obnovljivi izvori energije.

Takođe, nastavnici aktivno učestvuju u realizaciji novog obrazovnog profila Elektrotehničar obnovljivih izvora energije, rečeno je na skupu kojem su prisustvovali donatori, predstavnici grada, Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, EPS i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: