Šta rade fantomske firme u Srbiji

Fantomska firma ne nastaje registracijom, već načinom poslovanja i voljom da se krši zakon i izbegava plaćanje obaveza, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 04.05.2013.

10:49

Default images

Kroz takve firme, takozvane perače novca, u celom svetu godišnje se realizuje oko pet odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda.

Ovu praksu u svim državama nije ni omogućila niti je sprečila jednostavna registracija firmi. Sa njom možemo da se borimo samo uspostavljanjem sistema oštrih sankcija, koje treba da sprovode nadležni. Zloupotrebe ne sprečava "policajac na šalteru", već pojačana kontrola i elektronska razmena podataka između institucija.

Ovako u razgovoru, za "Novosti", Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre, odgovara na pitanje da li osnivanje firme za svega sto dinara pogoduje stvaranju fantomskih firmi i povećava mogućnost zloupotreba.

Da li je bilo slučajeva krađe indentiteta, da neko sa lažnim ispravama registruje firmu na tuđe ime u APR?

"Od odsnivanja Agencije za privredne registre, 2005. godine, zabeleženo je nekoliko takvih slučajeva. APR je institucija koja registruje podatke na osnovu propisane dokumentacije. Ako nam neko donese sudski overen dokument gde se potvrđuje da je ta osoba svojeručno potpisala ugovor, to je za APR validna dokumentacija. Upravo da bi se sprečili pokušaji takvih zloupotreba, važno je da se elektronski povežemo i sa sudovima, ali i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sa kojim smo pre mesec i po dana potpisali protokol o saradnji. To podrazumeva da APR ima uvid u podatke, na primer, o ukradenim ličnim kartama, tako da lako možemo da proverimo identitet osobe koja podnosi neki zahtev za registraciju u APR. Nema razloga izigravati policajca i da zbog 0,01 odsto slučajeva zaustavljamo sistem i maltretiramo više od 300.000 preduzeća i preduzetnika."

Kada će biti omogućena neka elektronska usluga u oblasti registracije?

"Već sada imamo situaciju da je, od 150.000 obveznika, oko 135.000 svoje godišnje finansijske izveštaje podnelo putem interneta. Ove godine omogućićemo firmama da, na stranicama APR, besplatno objavljuju podatke o svojim internet-stranicama i mejl adresama, za brzu komunikaciju Agencije sa korisnicima, a plan je da vlasnici preduzeća ubuduće i sami mogu da menjaju određene podatke na sajtu."

Kada će zaživeti registar, koji će omogućiti privremenu zabranu osnivanja novih preduzeća vlasnicima i direktorima koji su već upropastili neku firmu? I šta će takve osobe sprečiti da novu firmu osnuju, na primer, na ime supružnika?

"Radna grupa za uspostavljanje registra diskvalifikovanih lica je formirana i uveliko radimo na tome. Ovakav registar već postoji u Makedoniji i u njemu su podaci osoba čije su firme u blokadi, i njima je zabranjeno osnivanje novih preduzeća dok god im je postojeće blokirano. U makedonskom registru se vode i podaci onih kojima je sud izrekao neku meru zabrane obavljanja određene delatnosti. Očekuje se da bi ovaj registar u Srbiji mogao da se uspostavi tokom 2014. godine. Makedonski registar je dobar primer: samo za jedan mesec u njega je upisano oko 40.000 osoba. Kod nas je u blokadi trenutno blizu 100.000 firmi i radnji, pa se iz toga može pretpostaviti koliko je "kandidata" za upis u ovaj registar."

Izveštaj Svetske banke "Doing business" svrstao je Srbiju na 42. mesto po pokazatelju "pokretanje poslovanja", što se direktno odnosi na brzinu registracije?

"Naša zemlja je, po indikatoru "pokretanje poslovanja", prošle godine napredovala ukupno 49 pozicija, zahvaljujući usvajanju Zakona o privrednim društvima i otklanjanju zahteva za minimalni početni kapital prilikom otvaranja firmi u Srbiji. Na listi 185 zemalja, Srbija se danas nalazi na 42. mestu u svetu, dok, istovremeno, ulazi u krug 87 zemalja u svetu koje ne zahtevaju osnovni početni kapital prilikom registracije firmi. Tačnije, osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću košta 100 dinara. Time se pruža direktna olakšica početnicima u poslovanju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: