Srbija

Sreda, 04.07.2012.

11:43

Brefor: Srbija ima šansu za spas

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je da Srbiji ne preti katastrofalni scenario jer se radi o zemlji sa puno resursa.

Izvor: Tanjug

Default images

Ali će narednih 12 do 18 meseci biti teški i biće neophodne reforme, rekao je on.

Brefor je, istakao da ne bi trebalo potcenjivati sposobnost građana da uvide ozbiljnost situacije i neophodnost reformi ukoliko im se da određena nada za budućnost.

On je uporedio rast javnog duga Srbije sa rastom temperature u Beogradu i Srbiji, ističući da posle takvih vrućina obično sledi grmljavina a da bi se to izbeglo neophodno je sprovesti određene mere.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji rekao je da bi jedan od prvih poteza nove vlade trebalo da bude unapređenje poslovnog ambijenta i olakšavanje poslvoanja privrede, jer su to neophodni preduslovi da se povećaju investicije, zapošljavanje, a samim tim i privredni rast.

Brefor je istakao da Srbija mora da nastavi reformu javnog sektora jer su troškovi za lokalna, državna i javna preduzeća i dalje veoma visoki i mnogo veći nego u drugim zemljama u tranziciji. On je naglasio i da mora biti rešen problem velikog broja preduzeća u restrukturiranju koja ostaju u tom statusu od sedam do 12 godina, nemaju nikakve aktivnsoti i njihovi resursi su neiskorišćeni.

Brefor je ukazao i na problem upravljanja javnim preduzećima koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da pripadaju građanima a ne partijama, kao i na problem vođenja socijalne politike kroz držanje niskih cena određenih proizvoda, kao što su gas ili struja.

Predstavnik Svetske banke je dodao i da bi se uspostavljanjem njihove realnije cene oslobodio prostor da preduzeća koja ih proizvode investiraju i bez državne pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: