Srbija

Sreda, 13.07.2011.

12:30

Podravka i Aleva strateški partneri

Hrvatska Podravka i Aleva iz Novog Kneževca mogle bi da uđu u strateški savez.

Izvor: Blic

Default images

Kako saznaje Blic i potvrđuje rukovodstvo Aleve, obe firme zainteresovane su za saradnju u nabavci sirovina i zajedničku proizvodnju, a Podravka bi htela da bude i suvlasnik u novoj Alevinoj fabrici.

U sedištu Podravke u Koprivnici nedavno je boravio stručni tim Aleve s vlasnikom Hristivojem Miloševićem na čelu.

Prethodno je rukovodstvo hrvatske kompanije posetilo Novi Kneževac, a skoro je izvesno da će rezultat razgovora biti saradnja, čiji je cilj borba s multinacionalnom konkurencijom, poput švajcarske firme Nestle, koja je nedavno kupila Centroproizvod. „Nije bilo govora o prodaji Aleve Podravki. Ova firma je zainteresovana za udeo u fabrici koju gradimo, ali nismo razgovarali o pojedinostima. Razgovarali smo o tome da Podravka, koja ima tržište u Austriji, Nemačkoj, Rumuniji i Poljskoj, plasira našu papriku u Evropi. Mi bismo im, takođe, prodavali sirovine, luk, papriku i paštrnak, ali sada ne znamo koje bi to količine bile. Pričali smo i o tome da za Podravku uslužno proizvodimo robu koja bi se prodavala pod njihovim imenom“, kaže Milošević.

Naš sagovornik dodaje da je reč o strategiji dve ozbiljne firme koja je neminovna, s obzirom na sve ozbiljniju konkurenciju.

Ni u Podravci ne kriju da je na pomolu ozbiljna saradnja dveju jakih kompanija u prehrambenom sektoru.

„Na nekoliko sastanaka sa Alevom, između ostalog, razgovarali smo i na temu moguće saradnje, posebno u delu prodaje, distribucije i nabavke sirovina. Razgovori traju i biće još sastanaka. Obe kompanije imaju dugogodišnju tradiciju i poznate brendove, a u nekim segmentima im se poklapa i proizvodni portfelj“, kaže Dijana Jendrašinkin iz Podravke.

Aleva je najpoznatija po proizvodnji začinske paprike, a njen ceo asortiman krajnje je komplementaran Podravkinom: sušeno povrće, univerzalni dodaci jelima, juhe, pudinzi, začini.

Aleva zapošljava oko 300 radnika, a Podravka 6.570. Ova hrvatska kompanija u Srbiji prodaje 14 proizvoda.

Prošlogodišnja dobit u Alevoj bila je 1,7 miliona evra, a u hrvatskoj fabrici nešto više od 11 miliona. Aleva je privatizovana 2005. godine i danas posluje u sastavu Flori trading grupe, koja ima i fabriku za proizvodnju hrane za decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: