Šutanovac: Lasta na proleće u Iraku

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je da će do proleća biti isporučeno svih 20 aviona "lasta 95" za iračko vazduhoplovstvo.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2010.

13:18

Default images

Posle toga će, kako je dodao, početi proizvodnja aviona za potrebe Vojske Srbije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić pohvalio je ministarstvo odbrane zbog toga što je odbrambena industrija sklapanjem poslova sa inostranstvom značajno poboljšala izvoz i naveo da je samo u toku 2010. godine naplaćeno oko 200 miliona evra ugovorenih poslova.

Dinkić je rekao da Srbija nema mnogo gotovih proizvoda koje može da izvozi u inostranstvo, a da je "lasta 95" jedan od tih zbog čega će pančevačka Utva i dalje imati podršku Vlade srbije.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je u godini krize država uspela u septembru i oktobru značajno povećan izvoz u odnosu na isti period prošle godine i dodao da će ministarstvo ekonomije i dalje pomagati Utvi.

Nakon obilaska fabrike Utva u Pančevu, Šutanovac je rekao da će dinamika izrade aviona za VS biti nešto sporija nego za Irak zbog nedostatka novca.

Šutanovac je izrazio uverenje da pančevačka Utva može da proizvodi i druge stvari osim aviona i kao primer naveo ideju da se u toj fabrici proizvodi domaća bespilotna letelica za VS i za izvoz.
On je podsetio da je proteklih nekoliko godina u obnovu kapaciteta fabrike uloženo 180 miliona dinara i izrazio zadovoljstvo zbog toga što je zapošljavanjem novih radnika znatno poboljšana starosna struktura.

Ministar je rekao da je avion "lasta 95" tehnološki najpoželjniji proizvod domaće vojne industrije koji, prema njegovim rečima, omogućava kvalitetno školovanje mladih pilota i uštedu u gorivu i do 500 evra na sat leta.

Šutanovac je zahvalio ministarstvu ekonomije i firmi Jugoimport SDPR zbog toga što su podržali projekat revitalizacije Utve, kao i lokalnoj samoupravi zbog toga što je pristala da dugovanja te firme pretvori u dug države.

Iračko vazduhoplovstvo je naručilo 20 aviona "lasta 95", a VS 15.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: