Srbija

Četvrtak, 07.06.2018.

12:10

Gotov sastanak - šta su malinari dogovorili s ministrom?

Predsednik udruženja proizvođača malina "Limska dolina" Sanel Dizdarević izjavio je da će država posredovati u dogovoru o ceni maline.

Izvor: B92

Gotov sastanak - šta su malinari dogovorili s ministrom?
Foto: B92/Filip Èukanoviæ

Kako je Dizdarević rekao za B92 posle sastanka sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, dogovoreno je da država posreduje između proizvođača maline i hladnjačara o ceni maline.

„Zadovoljni smo sastankom, tema je bila dnevna otkupna cena, a imaćemo sledeće nedelje sastanak u Užicu i Prijepolju sa hladnjačarima. Sve ide u dobrom smeru, ali tek smo ušli u proces i još ništa nije dogovoreno“, rekao je Dizdarević.

Kako je istakao, otkupna cena za kilogram maline je oko 130 dinara, ali očekuje da će rasti.

Ministarstvo: Niži troškovi, subvencije pa i investitor

Kako se navodi u saopštenju MInistarstva poljoprivrede posle sastanka, dogovoreno je da zbog nastalih poremećaja na tržištu, Ministarstvo obezbedi komunikaciju između predstavnika proizvođača i otkupljivača malina u cilju ravnomernog snošenja troškova koji su rezultat aktuelnih dešavanja u sektoru malinarstva.

Ministar je istakao da je resorno ministarstvo spremno da pomogne u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje maline kroz sistem subvencija, ali i kroz nabavku repromaterijala.

Takođe, značajan pomak se očekuje i kroz ulogu Nacionalnog saveta za malinu, koji će konačno utvrditi proizvođačke cene, odnosno cenu proizvodnje maline za različite krajeve Srbije, ali i krajnje izvozne cene ovog voća, piše u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno i da se zajedničkim naporima obezbedi investitor koji bi izgradio prerađivačke kapacitete u tom delu zemlje i na taj način obezbedio sigurniji plasman maline za proizvođače, saopšteno je iz Ministarstva.

Predstavnici malinara iz Prijepolja i Priboja bili su jutros na sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem u Beogradu, a sastanak je bio zatvoren za javnost.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas, pred sastanak sa malinarima, da će, osim io ceni po kilogramu, razgovarati i o tome da proizvođači malina sednu sa hladnjačarima i razgovaraju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

2 h

Podeli: