Srbija

Ponedeljak, 25.09.2017.

15:20

"Srbija kreće u 4.0, preskače sankcije i rat"

Ministar za tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se u Briselu sa direktorom Generalnog direktorijata za istraživanje i inovacije Robertom Jan Smitom.

Izvor: Tanjug

Foto: Thinkstock

Poručio je da je saradnja nauke i privrede osnova za dugoročni razvoj Srbije.

Vlada Srbije, rekao je Popović, preduzima konkretene mere u cilju jačanja veza između nauke i privrede i unapređenja inovacione i tehnološke infrastrukture u Srbiji.

“Finansiranje nauke u Srbiji je uglavnom od strane države, a potrebno je da postepeno, najvećim delom, finasiranje bude od strane privrede. To je proces koji se već dogodio u najrazvijenijim državama. Zato su nam inovacije i tehnološki razvoj od ključne važnosti u narednom periodu”, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, inovacije i tehnološki razvoj dovešće do većeg korišćenja naučno istraživačkog potencijala Srbije od domaće privrede.

“Želimo da na svaki način motivišemo domaće privrednike da koriste znanja instituta, fakulteta i naučno-istraživačkih organizacija jer time imamo više inovacija i bolji tehnološki razvoj, a to doprinosi većoj konkurentnosti srpske industrije, većem izvozu i otvaranju novih visoko tehnoloških radnih mesta”, kaže ministar Nenad Popović.

On je naglasio da Evropska komisija daje punu podršku Srbiji u cilju što boljeg korišćenja evropskih fondova namenjenih za inovacije i tehnološki razvoj kao i da Srbija umnogome već koristi ta sredstva pogotovo kroz program Horizont 2020.

Dodao je da Srbija kreće u razvoj i primenu koncepta Industrija 4.0 što podrazumeva potpunu digitalizaciju svih procesa od projektovanja, preko planiranja, izgradnja, proizvodenje, logistike i prodaje.

“Srbija u procesu digitalizacije svoje industrije može mnogo da učini i tako da u narednom periodu preskoči prostor koji je izgubljen zbog sankcija i ratova. Digitalizacija i Industrija 4. 0 su idealni za Srbiju kako bismo uhvatili kolosek sa drugim evropskim državama i bili na istom nivou sa njima i u industrijskom smislu”, zaključio je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: