Srbija

Petak, 30.06.2017.

15:51

77% nas koristi platne kartice bar jednom nedeljno

Bezgotovinska plaćanja sve omiljenijau Srbiji, a 77% ispitanika koristi kartice barem jednom nedeljno.

Izvor: B92

77% nas koristi platne kartice bar jednom nedeljno
(Foto: Thinkstock.com)

Kompanija Mastercard je predstavila rezultate tradicionalnog MasterIndex Srbija istraživanja, studije finansijskih potreba i navika aktivnih korisnika kartica u zemlji.

Istraživanje potvrđuje da je Srbija pretežno debitno tržište – 47% ispitanika poseduje samo debitnu karticu, što predstavlja pad od 27% u odnosu na prošlogodišnjih 74%, ali istovremeno, broj korisnika kartica koji poseduju i debitnu i kreditnu karticu porastao je za 24%, sa 13% na 37%. Broj ispitanika koji koriste isključivo kreditne kartice je 8%, slično kao prošle godine (7%).

Ovi podaci pokazuju da korisnici kartica imaju veći nivo finansijske edukacije kada je reč o usklađivanju svojih finansijskih potreba sa širokom ponudom finansijskih proizvoda. Pored toga, MasterIndex Srbija 2017 pokazuje da 77% ispitanika koristi platne kartice bar jednom nedeljno, što znači da su one zauzele stalno mesto u svakodnevnim trgovačkim aktivnostima.

Prezalak sa gotovine na bezgotovinska plaćanja

Podatak koji ilustruje korišćenje kartica u svakodnevici je MasterIndex rezultat da se debitne kartice najčešće koriste za kupovinu hrane (65%), goriva (28%) i odeće (26%). Kreditne kartice se najčešće koriste za kupovinu nameštaja i električnih uređaja (45%), odeće (41%) i hrane (32%).

Novo istraživanje ukazuje i na promenu u preferiranom načinu plaćanja u zavisnosti od iznosa. Naime, građani i dalje radije koriste gotovinu za iznose do 1.500 dinara, ali je 2017. godine keš prvi izbor za 50% građana u odnosu na 75% 2016. godine, dok je u istom periodu preferencija ka karticama porasla sa 23 na 41 posto. Kada je u pitanju plaćanje iznosa iznad 1.500 dinara, skoro tri četvrtine ispitanika (71%) se opredeljuje za „plastiku“, što je za 24% više nego 2016. godine. U istom periodu se preferencija ka plaćanju kešom za iznose preko 1.500 dinara smanjila sa 46 na 21%.

Istraživanje se bavilo i razlozima zbog kojih se korisnici kartica odlučuju za karticu ili banku, a rezultati ukazuju na digitalan trend u bankarstvu u Srbiji. Naime, platne funkcije kao što su beskontaktno ili onlajn plaćanje su najvažniji faktor prilikom odabira kartice za 37% ispitanika, za čime slede široka mreža bankomata i ekspozitura (36%) i dodatni benefiti kao što su plaćanje na odloženo i polise osiguranja (33%). Prilikom odabira banke, najviše ispitanika (40%) traži banku koja im omogućava da obavljaju svoje poslove preko pametnog telefona ili računara bez odlaska u banku, dok nešto manje ispitanika (38%) vrši odabir na osnovu naknada i kamata. Reputacija banke i mreža bankomata su odlučujući faktori za po 37% ispitanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: