Amerikanci ne odustaju od lutrije

Loto afera otkrila strane kompanije u pohodu na tržište igara na sreću. Ljajić: Vlada nije razmatrala pitanje privatizacije DLS.

Srbija

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Utorak, 04.08.2015.

12:26

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Loto afera iz prošle nedelje dala je vetar u leđa svima koji pokušavaju da izbace Vojnotehnički institut iz posla sa Lutrijom Srbije, pišu Večernje novosti.

Prema pisanju lista, korist od cele priče mogla bi da ima američka kompanija "Dži-tek", koja već godinama pokušava da uđe u Državnu lutriju

. Njihovi lobisti, navodi list, već su dobili zadatak da preusmere nezadovoljstvo građana u svoju korist.

Ideja je bila da se sva krivica za ono što se desilo prebaci na Vojsku, odnosno VTI, koji je prošle jeseni dobio posao održavanja i razvijanja informaciono-poslovnog sistema Lutrije. VTI, međutim, i dalje testira softvere i nije ni počeo posao, pa ne može ni da bude kriv za incident prilikom izvlačenja brojeva lotoa - tvrdi izvor Večernjih novosti.

"Dži-tek" je u nekoliko navrata već pregovarao sa srpskim zvaničnicima, s namerom da preko menadžerskog ugovora uđe u Lutriju, a da ona onda dobije mogućnost elektronskog nadzora kompletnog tržišta igara na sreću u Srbiji.

Zakon o igrama na sreću predviđa tri nacionalne laboratorije - za sertifikaciju i licenciranje poker-aparata, za licenciranje onlajn igara na sreću i za elektronski nadzor igara na sreću, što je ključno. Za licenciranje poker-aparata, kako saznajemo, zainteresovana je austrijska kompanija "Novomatik", čiji lobisti su takođe aktivni ovih dana. Licenciranje onlajn igara svi su spremni da prepuste Vojsci, a elektronski nadzor kompletnog tržišta priželjkuju Amerikanci.

Ljajić: Nismo razmatrali privatizaciju

Vlada Srbije još nije razgovarala o privatizaciji Državne lutrije Srbije, a ispitivanje da li je bilo zloupotreba i propusta prilikom prošlonedeljnog loto izvlačenja trebalo bi prepustupiti nadležnim institucijama, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

On je odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja Kongresa turskih proizvodjača i distributera lekova i kozmetike "Dani dobrih prilika" rekao da treba obezbediti da lutrija posluje pozitivno bilo u državnom vlasništvu, bilo ako se privatizuje.

"Ja sam za transparentan postupak u svakom slučaju", rekao je Ljajić i dodao da Vlada Srbije do sada nije razgovarala o tome.

"Niti su mediji, niti mi ti koji treba da cene da li je bilo propusta, institucijama treba prepustiti da se ceo slučaj ispita", rekao je Ljajić u vezi sa sumnjama prilikom prošlonedeljnog izvlačenja.

Inače, prošle nedelje bilo je sumnji na regularnost izvlačenja loto brojeva, a Državna lutrija je saopštila nakon toga da je reč o tehničkoj grešci, odnosno da je došlo do "omaške" operatera i da je zbbog te greške ispisan pogrešan broj na ekranu.

Iz DLS poručeno je da nije bilo sumnjivih radnji koje bi dovele u pitanje regularnost loto izvlačenja, a premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon toga da će ako je bilo krivičnog dela svi odgovorni snositi posledice.

Takođe je naveo i da je stanje u Državnoj lutriji i dalje katastrofalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: