Srbija

Četvrtak, 16.07.2020.

18:14

Evropska komisija: Srbija ostvarila rast od 5 odsto, ubedljivo najveći u regionu FOTO

Prema upravo objavljenim podacima Evropske komisije, Srbija je ostvarila rast BDP-a od 5% u prvom kvartalu 2020.

Izvor: B92, Tanjug

Evropska komisija: Srbija ostvarila rast od 5 odsto, ubedljivo najveći u regionu FOTO
Foto: Depositphotos, digitalgenetics

To ujedno ubedljivo najbolji rezultat u regionu. Srbija je veći rast imala i od Turske koja je na 4.5 odsto.

Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha.

Rast državne potrošnje se, kako se navodi, snažno ubrzao, 12 posto na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 procenata. Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2 procenta na godišnjem nivou.

U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7 procenata u prvom tromesečju 2020, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo pre pet godina.

Komisija ukazuje da je nekoliko kratkoročnih pokazatelja imalo uticaj na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu, tokom perioda zatvaranja privrede, ali i da je u maju počeo oporavak.

Taj izveštaj Evropske komisije je samo za kandidate i potencijalne kandidate.

Iza Srbije su Crna Gora (2,7), Albanija (2,5), Bosna i Hercegovina (2,0), Severna Makedonija (0,2), a u izveštaju se spominje i tzv. Kosovo (1,3).
Screenshot
Screenshot
Screenshot

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

15 h

Podeli: