CG: Oglas za gradnju HE na Morači

Crnogorsko ministarstvo ekonomije je objavilo javni oglas za prikupljanje pretkvalifikacionih ponuda za učešće na tenderu za gradnju hidrocentrala na Morači.

Region

Izvor: B92

Subota, 27.02.2010.

12:23

Default images

Pretkvalifikacioni postupak će, kako je najavio ministar ekonomije Branko Vujović, trajati do kraja aprila, a nakon toga Vlada Crne Gore će sastaviti listu ponuda, na osnovu čega ponuđači mogu konkurisati za učešće u drugoj fazi tenderskog postupka.

Vlada je potencijalnim ponuđačima postavila određene finansijske i tehničko-stručne uslove da bi mogli da učestvuju u tenderskom postupku. Finansijski uslov je da je ponuđač do sada imao najmanja ulaganja u iznosu od 600 miliona evra u više pojedinačnih projekata, ili u jedan od 300 miliona evra.

Tehničkim uslovima se traži adekvatno iskustvo u gradnji elektrana koje su po snazi i drugim karakteristikama slične onima koje će se graditi na reci Morači.

Ceo tenderski postupak, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da bude završen do kraja godine, kada bi trebalo da se pristupi izboru investitora za gradnju četiri hidrocentrale na Morači, čija bi ukupna snaga iznosila 238 megavat-časova, a proizvodile bi 721 gigavat-časova električne energije godišnje.

Hidrocentrale bi se gradile na lokalitetima Andrijevo, Raslovići, Milunovići i Zlatica. Najveća elektrana će biti Andrijevo, snage 127,4 megavata, sa branom visokom 150 metara. Ta HE će biti podignuta 24 kilometra uzvodno od Podgorice, a najbliža gradu, na osmom kilometru, biće elektrana Zlatica.

Rok za gradnju tih centrala je šest godina. Njihova proizvodnja struje trebalo bi da prepolovi sadašnji elektroenergetski deficit Crne Gore.

Procenjuje se da bi izgradnja hidroelektrana koštala oko 530 miliona evra. Prema planu, hidrocentrale bi 30 godina koristio koncesionar, a onda bi prešle u vlasništvo Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: