Region

Petak, 16.06.2017.

09:44

Sad je i zvanično - siromašniji i od Rumunije

Što se tiče stvarne individualne potrošnje koja pokazuje blagostanje domaćinstava – Hrvatsku je Rumunija stigla i prestigla.

Izvor: index.hr

Sad je i zvanično - siromašniji i od Rumunije
Foto: Thinkstock

Tako je 2013. godine stvarna individualna potrošnja u Rumuniji bila na 54 odsto proseka EU, da bi prošle godine dosegla 63 odsto.

S druge strane, Hrvatska je prošle godine bila na 59 procenata, jednako kao i 2013. godine.

Hrvatska je zbog dubokih problema u funkcionisanju državne administracije, koja koči svaki oblik ekonomske aktivnosti, dok istovremeno pogoduje politici bliskim pojedincima, bila u recesiji čak šest godina.

Za to vreme, umesto da se napravi zaokret, smanje porezi i olakša poslovanje malim i srednjim preduzetnicima te otvore vrata stranim ulagačima, administracija se pravila kao da se ništa ne događa i nazidala 70 milijardi kuna novog javnog duga.

Iako se sada situacija poboljšava i ekonomija je u pozitivnoj fazi, rast nije posledica uklanjanja barijera privatnom sektoru, niti zasluga ove ili one vlade, nego se isključivo može pripisati naporima privatnog sektora te povoljnim okolnostima u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: