Svet 0

29.05.2024.

17:44

Proradilo je: Gejzir lave šiklja uvis VIDEO

Na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, danas je ponovo došlo do erupcije vulkana, što je peta erupcija tog vulkana od decembra.

Izvor: Tanjug

Proradilo je: Gejzir lave šiklja uvis VIDEO
EPA-EFE/ANTON BRINK

Podeli:

Do nove erupcije došlo je nakon eruptivne aktivnosti vulkana koja je trajala skoro osam nedelja, preneo je Rojters.

Vulkan je peti put od decembra izbacivao lavu, zbog čega je evakuisana popularna geotermalna banja Plava laguna, preneo je Asošiejted pres (AP).

Erupcija je počela u ranim popodnevnim satima nakon niza zemljotresa severno od Grindavika, priobalnog grada sa 3.800 ljudi, koji je uglavnom evakuisan u decembru kada je došlo do erupcije vulkana.

Islandski meteorološki zavod saopštio je da je lava letela oko 50 metara uvis iz pukotine dugačke oko dva i po kilometra i tekla prema Grindaviku.

Vlasti su upozorile na rizik od obnovljene vulkanske aktivnosti u oblasti južno od glavnog grada Rejkjavika, jer studije pokazuju da se magma nakupila pod zemljom.

Naučnici upozoravaju da bi erupcije mogle da se dešavaju iznova i iznova u Rejkjanesu decenijama ili čak vekovima.

Ovo je osma erupcija na poluostrvu od 2021. godine, kada su ponovo postali aktivni geološki sistemi koji su bili neaktivni oko 800 godina.

Tokom prethodnih erupcija došlo je do poremećaja u radu daljinskog grejanja, zatvoreni su bili ključni putevi i nekoliko kuća je sravnjeno sa zemljom u ribarskom gradu Grindaviku, u koji se od tada vratilo samo nekoliko stanovnika.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: