Petak, 30.11.2012.

14:52

O Zakonu o redu do septembra 2013.

Izmene i dopune Zakona o radu trebalo bi da budu završene do septembra sledeće godine.

Izvor: Beta

Default images

Kako je rekla šefica odseka za unapredjenje oblasti rada u Ministarstvu za rad Snežana Bogdanović, do tada se očekuje inteziviranje aktivnosti na pripremi tog zakona i razgovori sa socijalnim partnerima.

"Ministarstvo rada ne treba da zauzme stranu, nego da okupi socijalne partnere i da nadje najširi mogući konsenzus za izmene zakona o radu", rekla je Bogdanović.

Ona je dodala da nacrt zakona koji je pripremeljen krajem prošle godine predlaže produžetak rada na odredjeno vreme s jedne na tri godine i isplatu otpremnine samo za godine staža kod poslednjeg poslodavca.

Predstavnica Saveza samostalnih sindikata Sanja Paunović rekla je da predloženi nacrt zakona nije dao rešenje ni za jedan od gorućih problema, a to su nezaposlenost i siromaštvo.

Ona je rekla da se predvidja olako otpuštanje radnika, koje ne povlači i veće zapošljavanje, već pogoršanje socijalnog položaja radnika.

"Bitno je da se uspostavi socijalni dijalog i da se razgovara o zakonu kako bi se pronašlo rešenje", dodala je Paunović i naglasila da je bitno uključivanje Socijalno ekonomskog saveta u donošenje zakona. Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je ta unija dostavila inicijativu resornom ministarstvu za izmene i dopune Zakona o radu u kojoj su navedeni njihovi predlozi.

On je rekao da se odnosi u oblasti rada treba urediti tako da oblici rada budu fleksibilni i da poslodavac može lakše da zaposli, ali i da otpusti.

"Treba omogućiti razvoj privrede i olakšati poslodavcima da zapošljavaju", rekao je on.

Vladimir Jovanović iz Centra za demokratiju rekao je da će taj centar predložiti da se u izmene Zakona o radu uključi i obaveza da poslodavci drže ugovor o radu na radnom mestu, kako bi uvek bio dostupan inspekciji, kao i da se uvede obaveza evidentiranja prekovremenog rada i noćnog rada.

Okrugli sto se održava u okviru projekta "Balkanska mreža za dostojanstven rad", koji vodi Fondacija Centar za demokratiju uz podršku EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: