Nedelja, 15.09.2019.

14:55

Sajam svinjarstva protiče bez svinja zbog afričke kuge

Na Sajmu svinjarstva u Žarkovcu u opštini Ruma, predstavili su se izlagači najprestižnijih farmi svinja u Srbiji, savremene svinjarske opreme i stočne hrane.

Izvor: Tanjug

Sajam svinjarstva protiče bez svinja zbog afričke kuge
Foto: Depositphotos/kalinovsky

Sajam protiče bez svinja zbog afričke kuge koja se pojavila u Srpskom Itebeju, u Banatu, a pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević pohvalio je organizatore, Udruženje proizvođača svinja "Sremac", jer su i u takvim uslovima održali priredbu u nameri da se pošalje poruka o biosigurnosnim merama.

Oni su pozvali proizvođače svinja da se pridržavaju tih mera u cilju prevencije zarazne bolesti, a poziv je posebno upućen malim i srednjim farmerima.

"Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava održavanje ovakvih i sličnih manifestacija, koje zapravo za cilj imaju da na jednom mestu prezentuju najnovija dostignuća tehnologije i saznanja. To znači na jednom mestu spoj struke, nauke i samih proizvođača", kazao je Radojević i dodao da je dobro što izložbeni deo prate i svi oni koji su naslonjeni na svinjarsku proizvodnju kada je reč o repromaterijalima.

Naveo je da Sekretarijat izdvaja značajna sredstva kako bi imali bolje proizvodne i ekonomske rezultate u svinjarskoj proizvodnji, pre svega kada je reč o opremanju stočarskih farmi.

Za tri godine, od kako je formirana aktuelna Pokrajinska vlada, preko 300 miliona dinara uloženo je u opremanje stočarskih farmi širom Vojvodine, potpisano je preko 200 ugovora sa farmerima, a na konkursnoj liniji namenjenoj za preradu mesa izdvojeno je oko 70 miliona dinara i potpisano je oko 30 ugovora sa korisnicima koji su ostvarili pravo na ova sredstva, naveo je Radojević.

On je podsetio da je u međuvremenu donet Pravilnik Ministarstva poljoprivrede, koji je omogućio svim malim prerađivačima takozvanu prodaju sa kućnog praga i da tako izađu na tržište, te nađu krajnji put za svoje proizvode.

Istovremeno, kako je naveo, resorni sekretarijat kroz linije odgajivačkog programa izdvaja značajna sredstva i za genetski program, kojem je namenjeno preko 150 miliona dinara za tri godine.

On je Žarkovčanima poželeo da njigov sajam preraste u tradiocionalnu priredbu, koju će, poručio je, Sekretarijat podržati i u narednom periodu.

Predsednik Udruženja "Sremac" Miloš Beuković je rekao da se proizvođači moraju prilagoditi novom načinu uzgoja svinja, što podrazumeva držanje životinja u zatvorenom prostoru, uz strogu kontrolu ulaska ljudi i voditi strogo računa o načinu njihove ishrane, koja mora biti strogo kontrolisana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: