Pogled u budućnost: Peugeot električni kupe-kabriolet

Na pitanje šta se dobija kada spojite futuristički dizajn, savremene tehologije, električni pogon i vozilo sa sklopivim krovom, odgovor francuskog proizvođača je - koncept Fractal, koji će imati premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

10:43

Default images

Dugačak svega 3,81 m i širok 1,77 m, Peugeot Fractal pored malih dimenzija ima masu koja ne prelazi 1.000 kg, što je dobar rezultat za jedan električni automobil ako se zna da ova vrsta vozila ima teške pogonske baterije.

To je postignuto zahvaljujući olakšanoj konstrukciji i elementima koji su izrađeni na 3D štampaču.
Koncept je postavljen na 19 inčne točkove koji su smešteni gotovo u same uglove vozila.

Na taj način automobil, iako malih dimenzija (što ga čini pogodnim za vožnju u urbanim sredinama), ima komfornu kabinu u koju mogu da se smeste 4 odrasle osobe.
Peugeot je ugradio podesivi vazdušni sistem oslanjanja zahvaljujući kome odstojanje od kolovoza može da varira između 7 i 11 cm.

Za pogon su zadužena dva elektromotora od po 102 ks (75 kW), koji se nalaze na prednjoj i zadnjoj osovini, pa se snaga prenosi na sva 4 točka.
Motori su upareni sa baterijama kapaciteta 30 kWh što je, kako tvrdi proizvođač, dovoljno za autonomiju do 450 km.

Fractal iz mesta do stotke ubrzava za respektabilnih 6,8 s.
Futuristički dizajn eksterijera prenosi se i unutrašnjost automobila.

Peugeot kaže da je preko 80% elemenata u kabini izrađeno na 3D štampaču. Enterijer je inače dizajniran po ugledu na i-Cockpit iz koncepta SR1 iz 2010.
Izgled i oblik komandne table podređen je vozaču, čemu doprinosi i "head-up" displej.

Na donjem delu centralne konzole nalazi se 7,7 inčni AMOLED "touchscreen" multimedijalnog sistema koji je povezan sa moćnim 9.1.2 audio sistemom.

Peugeot je posebnu pažnju posvetio savremenim tehnologijama, pa se tako sistemima i funkcijama vozila može pristupiti putem "smartwatch" uređaja.
Iako je u pitanju konceptni automobil, francuska kompanija ne odbacuje mogućnost da u budućnosti krene u razvoj električnog vozila sličnog dizajna i karakteristika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: