Mazda na 43. tokijskom salonu automobila

Energetska raznolikost i bezbednost glavne su teme Mazdinog nastupa na sajmu automobila Tokyo Motor Show 2013. Među izloženim automobilima izdvajaju se Mazda 3 SKYACTIV-Hybrid, Mazda 3 SKYACTIV-CNG koncept vozila na komprimovani prirodni gas, kao i Mazda 6 ASV-5, jedno od najnaprednijih konceptnih vozila kada je reč o bezbednosti u saobraćaju.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

14:02

Default images

Prinova u SKYACTIV porodici, SKYACTIV-Hybrid pogonski sistem, koristi elektromotor kao pomoć SKYACTIV benzinskom motoru, prvenstveno pri niskim brojevima obrtaja i pri niskim radnim opterećenjima.

Benzinski motor, posebno prilagođeni SKYACTIV-G 2.0, ima vrlo visoki odnos kompresije od 14:1, kao i 4-u-1 izduvnu granu i sistem kontrole za efikasnije sagorevanje u širokom području rada. On takođe koristi recirkulaciju izduvnih gasova, kako bi pomoću njih skratio vreme zagrevanja i češće zaustavljao rad, štedeći tako gorivo.

Da bi se na najefikasniji način prenela snaga na prednje točkove, poseban prenosnik je deli na izlazu iz motora SKYACTIV-G na onu koja direktno pokreće vozilo i onu koja pogoni generator. To se čini tako da se postigne najefikasnija kombinacija izlazne snage iz benzinskog i električnog motora, a rezultat su glatka i linerana ubrzanja.

Istovrememo jedinica za upravljanje snagom reguliše snagu električne struje iz baterija kako bi snabdevala elektromotor, ostale električne potrošače i pomoćni akumulator, optimizujući snabdevanje električnom energijom svih potrošača. Kao rezultat svega toga, Mazda 3 SKYACTIV-Hybrid sa ukupnom snagom sistema od 100 kW (136 KS) troši 3,2 l/100 km.
Mazda 3 SKYACTIV-CNG koncept
Mazda u Tokiju, takođe premijerno, izlaže i koncept Mazda 3 SKYACTIV-CNG. Kao kod svih modela i varijanti nove Mazdine generacije, SKYACTIV tehnologija pruža osnovu i za ovaj automobil sa pogonom na dve vrste goriva.

Kao još jednu kariku u lancu potreba potencijalnog kupca, Mazdu 3 SKYACTIV-CNG pokreće posebna verzija SKYACTIV-G 2.0 motora sa zasebnim rezervoarima za benzin i komprimovani prirodni gas (CNG). Sa odnosom kompresije 14:1, SKYACTIV-G pruža mogućnost za upotrebu alternativnih goriva poput prirodnog gasa ili etanola, koji imaju veće oktanske vrednosti od benzina, a sam motor zahteva malo dodatnog prilagođavanja.

Koncept Mazda 3 SKYACTIV-CNG pored benzinskog rezervoara zapremine 51 litar, ima i CNG rezervoar u koji staje 75 litara gasa pod pritiskom od 20 MPa, a motor je uparen sa šestobrzinskim automatskim menjačem.
Mazda 3 SKYACTIV-CNG koncept
Japanski proizvođač je na sajmu automobila u Tokiju predstavio i Mazdu 6 ASV-5. Najkraće rečeno, ovo vozilo objedinjuje Mazdin proaktivni bezbednosni koncept sa tehnologijom Inteligentnog Transportnog Sistema (ITS).

Mazdina proaktivna bezbednost obuhvata niz tehnoloških i dizajnersko-konstrukcijskih funkcija dostupnih na Mazdinim modelima s ciljem smanjenja rizika od nesreća. One uključuju paletu naprednih sigurnosnih sistema baziranih na senzorima, koji se zajednički nazivaju i-ACTIVSENSE i dostupni su u novoj Mazdi 3, Mazdi 6 i Mazdi CX-5.

ITS sada ide korak dalje. Razvijen od strane konzorcijuma koji čine Mazda, Univerzitet u Tokiju, Hiroshima Electric Railway Co. i Japanska nacionalna laboratorija za bezbednost saobraćaja i zaštitu okoline, sistem ITS povezuje vozila, tramvaje i ljude kako bi sprečio nesreće, a istovremeno i saobraćajne gužve. Krajnji cilj projekta je sigurno mobilno društvo.
Mazda 6 ASV-5
U Mazdi kažu da su početni rezultati vrlo ohrabrujući nakon što je ASV-5 u septembru započeo probne vožnje ulicama Hirošime. Ovaj autombil prvi u svetu koristi sistem koji tramvajima i automobilima omogućuje razmenu podataka, uključujući tip vozila, lokaciju, smer vožnje, kao i informacije o kočenju i pokazivačima smera.

Pored informacija dobijenih od drugih vozila, saobraćajnih znakova i senzora na putu, posebno opremljena Mazda 6 sedan koristi takođe kratkotalasni radar, mikrotalasne senzore i kamere, motreći okolinu vozila, a posebno mrtve uglove.

U japanskom proizvođaču objašnjavaju da zajednički, ASV-5 i ITS tehnologije predstavljaju novi napredak u uspostavljanju bezbednog i efikasnog transportnog sistema, koji objedinjuje prednosti šinskog i drumskog saobraćaja.

Vozili smo: Mazda 6 CD175 A/T Revolution.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: