Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Upozorenje vozačima u Novom Sadu: Novi radari u zoni škola

U okviru održavanja i unapređivanja opreme za kontrolu i praćenje saobraćaja, Grad nabavlja izmenljive znakove s dopler-radarima, odnosno brzinske displeje, koji će biti postavljeni u zoni četiri osmoletke - “Jovan Popović” u Novom Sadu, “Đura Jakšić” u Кaću, “Miroslav Antić” u Futogu i “Ivo Andrić” u Budisavi.

Izvor: dnevnik.rs Novi Sad
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ anyaberkut
Ilustracija: Depositphotos/ anyaberkut

Nabavka i ugradnja ukupno osam uređaja koštaće gotovo šest miliona dinara s PDV-om, s tim da će kod svake obrazovne ustanove biti postavljena po dva znaka s radarima, piše Dnevnik.

Nadležni u Upravi za građevinsko zemljište i investicije doneli su odluku da ugovor dodele firmi “DMV Industrijski kontrolni sistemi” iz Niša, koja je na tenderu učestvovala s novosadskim preduzećem “Adomne”.

Nakon uvođenja u posao, odabrani izvođači će sve predviđene radove morati da završe za tri meseca, kao i da za njihov kvalitet garantuju dve godine.

Reč je, inače, o nastavku projekta upravljanja saobraćajem u gradu, budući da Novi Sad već ima uspostavljen sistem za automatsko brojanje vozila, te su odgovarajući uređaji postavljeni na više od 30 mesta u gradu. Osim toga, 2019. godine nabavljeni su i prvi dopler-radari, koji su postavljeni u Ulici Maksima Gorkog kod OŠ „Đorđe Natošević”, kao i na Telepu u zoni OŠ „Jožef Atila.

Saobraćajna signalizacija s radarima informiše vozače o ograničenju brzine, stvarnoj brzini kretanja, ali ih i upozorava na prekoračenje, a odabrana preduzeća će uz znakove morati da isporuče i softvere za kontrolu i dijagnostiku putem tableta ili laptopa.

Prikupljeni podaci koristiće se za analizu saobraćaja i trebalo bi da omoguće detektovanje perioda kada je najviše saobraćajnih prekršaja, te da pomognu otkrivanje nasilnih vozača.

Osim toga, softver bi trebalo da obezbedi podatke o maksimalnoj i prosečnoj brzini vozila, okupiranosti ulice, broju vozila, aktivnosti znaka i broju prekoračenja brzine. Znak s displejom mora biti integrisan u sistem nadzora i kontrole i povezan preko optičke, žičane ili GSM/GPRS mreže, te da bude i kompatibilan s već instaliranim sistemom.

Predviđeno je da se znakovi s dopler-radarom od 200 metara dometa, napajaju preko solarnih panela ili s mreže ulične rasvete, a maksimalna potrošnja ne sme biti veća od 20 vati.

Znak sa upozorenjem „deca na putu” ima mogućnost da na displeju prikaže ograničenje brzine, a i ispod tih natpisa su prikazani emotikoni „osmeh” u zelenoj boji i emotikon „tužan” u crvenoj, zavisno od detektovane brzine kretanja vozila.

Кako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, u donjem delu znaka će se pojavljivati poruka „uspori” u crvenoj boji ili „hvala” u zelenoj boji, u zavisnosti od brzine kretanja vozila. Predviđeno je da u gornjem delu znaka budu i dva žuta treptača, kao dodatna upozorenja u slučaju prekoračenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.