Kragujevac beleži blagi porast broja rođenih beba

Država ali i sve lokalne samouprave imaju zajedničku misiju, a to je popravljanje demografske slike Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 21.11.2021.

16:00

Kragujevac beleži blagi porast broja rođenih beba
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

U odnosu na druge gradove, u Kragujevcu je poslednjih godina zabaležen blagi porast rođenih beba, piše RTK.

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, od 2015. godine do sada, u postupku vantelesne oplodnje, rodilo se 11 mališana.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je doneo mere kojima se proširuje pronatalitetna politika, a to je da žene do 43. godine života imaju pravo na neograničeni broj pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje i tri krio embriotransfera.

Ženama od 43 do 45 godina života podršku kroz ovu odluku daje grad Kragujevac sa dva pokušaja biomedicnski potpomognute oplodnje obezbeđivanjem 250 hiljada dinara po jednom pokušaju, bez obzira da li su predhodno iskoristile ovu mogućnost ili ne.

Grad Kragujevac daje mogućnost parovima koji imaju jedno biološki dobijeno dete, da se prijave za postupak vantelesne oplodnje i tako postanu roditelj još jednog mališana, piše portal.

Podaci Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac i evidencija dece koje polaze u prvi razred osnovne škole pokazuju da je u srcu Šumadije prisutan blagi rast novoređenih beba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: