Vučić: "Vredeće duplo"; Mali: "Šinski sistem je budućnost Beograda" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na projektu izgradnje infrastrukture i nasipanja platoa za depo beogradskog metroa na Makiškom polju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.11.2021.

08:23

Vučić:
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/bg

Prenos ste mogli da pratite na B92.net. Prema Vučićevim rečima, vrednost kvadrata nekretnina u Železniku udvostručiće se za tri godine.

"Ima duplo da vrede, videćete", najavio je

Predsednik Srbije izjavio je da će se kada bude napravljene prve dve linije mnogo brže stizati metroom sa jednog kraja Beograda na drugi nego automobilom.

"Nema automobila koji će moći i u ponoć da stigne brže od metroa od Žarkova do Mirijeva u špicu", rekao je Vučić i dodao da će razvoj šinskog sistema u Beogradu smanjiti saobraćajne gužve u gradu.

Nije ovo posao samo za Beograd, već za celu Srbiju, poručio je predsednik.

Beograd 2033: Evo koliko će putnika da prevozi metro

"Ako pogledate samo prve dve linije - to bi trebalo da bude 4 milijarde i 600 hiljada, a znajući kako rastu cene građevinskog materijala, biće i preko 5 milijardi - to je zamajac za dodatni rast i veće plate", kazao je Vučić.

"Hvala vam što ste došli ovde jer se ovde danas dešava istorija. Hvala vam što vam nije bilo teško da dođete. Oni koji pokušavaju da zaustave Srbiju u tome neće uspeti. Od 1968. nam obećavaju metro i nisu ga izgradili. A veliki Šarl de Gol baš kada je radio metro rekao je: 'Protiv mene su buržoazija, vojska, a ja ovo radim za narod'. Neki kritikuju što metro povezuje Železnik i Mirijevo, što ne povezuje samo mesta gde žive najbogatiji, a ja sam na to ponosan, ponosan što će ovo značiti i za Obrenovac, Barajevo, Lazarevac, Sremčicu... Biće i obilaznica, BG Voz, spojićemo Barajevo, Mladenovac, Lazarevac, Obrenovac, Sopot, Grocku, deo Palilule sa druge strane Dunava... Ovo je važno za sve. Hvala svim što sanjaju velike snove, što na takvim snovima, angažmanu i trudu možemo da gradimo neuporedivo bolju budućnost", poručio je Vučić.

Podsetio je da su mu pojedini rekli da ne sme da obiđe ovu lokaciju, ali da je on kazao da će doći za neki dan - što je i ispunio.

"Svake nedelje ću da obilazim radove ovde. Za šest godina će biti gotovo, jer smo mi prionuli na posao.", najavio je predsednik.

U razgovoru sa radnicima, Vučić ih je upitao hoće li moći sve da urade, a raspitivao se i o količini materijala koja će biti utrošena, te broju mašina koje će biti uposlene na ovom projektu.

Ovako će izgledati stanice metroa: Od Železnika do Karaburme dve površinske i 14 podzemnih FOTO

"Srećan rad vam želim, kineski prijatelji", poručio im je on.

On je dodao da je ambasadorka Kine potpuno u pravu kada kaže da je izgradnju metroa omogućio brzi i snažni ekonomski rast Srbije, zahvaljujući francuskoj kompaniji "Ežis" koja je angažovana na projektovanju metroa, kao i "Power China", koje radi na izgradnji.

Vučić je rekao i da je Srbija, iako je želela i sanjala decenijama, ne bi mogla da gradi metro, dok nije usledila fiskalna konsolidacija, politika koja je obezbedila privlačenje stranih investicija, koja je uposlila stotine hiljada ljudi koji su dobili otkaze od 2003. do 2012. godine, kada su fabrike zatvarane.
Obilasku radova prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali, u čijem društvu je predsednik Vučić pogledao plan izgradnje metroa, gde se sa radnicima konsultovao o narednim koracima.

Ministar Mali naveo je da površina na kojoj se gradi na Makiškom polju iznosi čak 72 hektara. On je predstavio šinski sistem koji se razvija u Beogradu, navodeći da je planirano 30 kilometara novog BG voza i 40 kilometara šinskog sistema, kojim se rešavaju gužve, ali i čuva životna sredina.

"Povezali smo svaki deo Beograda, ceo šinski sistem je budućnost Beograda", rekao je Mali dodajući da će građani šinskim sistemom brže, efikasnije i jeftinije da se prevezu sa jednog na drugo mesto.

Poručio je da je gradnja metroa ogroman razvojni projekat koji će podići celo Makiško polje.

Na Makiškom polju 22. novembra počeli su radovi na nasipanju i pripremi terena na prostoru gde će biti izgrađen depo budućeg metroa, čime je ujedno ozvaničen početak radova na izgradnji beogradskog metroa – velikog infrastrukturnog projekta na koji građani srpske prestonice čekaju decenijama.

Kako je tada rečeno, depo metroa je namenjen za smeštaj i održavanje celokupne vozne flote linije 1 Beogradskog metroa, a radovi se izvode na površini od 72 hektara na području između Obrenovačkog puta, odnosno Savske magistrale, ulice Bore Stankovića i postojeće ranžirne stanice u dužini od 2.242 metra i širine od 150 do 400 metara.
Planom generalne regulacije šinskih sistema, koji je usvojen na sednici Skupštine grada početkom novembra, predviđeno je da prva linija metroa povezuje Železnik i Mirijevo, a druga Mirijevo i Zemun.

Obe linije biće duge po 21 kilometar, a kako je planirano radovi na prvoj biće završeni do 2028, dok će druga linija biti gotova 2030. godine.
Osim izgradnje beogradskog metroa, planom generalne regulacije šinskih sistema predviđeno je proširenje tramvajske mreže i BG voza tako da će Beograd 2030. godine imati ukupno 42 kilometra novog metroa, zatim 223 kilometra sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno vozova na gradskoj i prigradskoj železnici i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže.

Time će biti omogućeno da 2030. godine šinski sistem postane dominantan podsistem u javnom prevozu u Beogradu.

Beogradski metro je prvi put obećan 1970. godine, kada je gradonačelnik bio Branko Pešić, a prva studija o metrou u Beogradu urađena je pre skoro 53 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: