Svet 4

26.04.2024.

22:37

Alarm u Evropi: Otkrivena meta za veliki napad

Najveća opasnost preti predstojećim Olimpijskim igrama u Francuskoj, glavnom ovogodišnjem sportskom događaju, stiže upozorenje iz Sufan centra iz Njujorka, nevladine institucije koja se bavi globalnom analizom.

Izvor: Jutarnji.hr

Alarm u Evropi: Otkrivena meta za veliki napad
Foto: Depositphotos/Zabelin

Podeli:

S obzirom na tri smrtonosne operacije koje je Islamska država (IS) izvela od početka ove godine u Iranu, Turskoj i Moskvi, i četiri napada inspirisana IS u Evropi posle 7. oktobra 2023. – u Arasu i Parizu, Francuska i u Briselu, Belgija i Cirihu, Švajcarska – vrlo je verovatno da će u narednim mesecima ova teroristička organizacija ili njene pristalice pokušati da napadnu sportske događaje i druge ciljeve u Evropi.

Ozbiljno upozorenje

Ovo treba shvatiti ozbiljno jer je Islamska država planirala da izvrši napad tokom Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, ali je to sprečeno.

Ali obaveštajne agencije koje prate Islamsku državu i njene simpatizere beleže sve veći broj pretnji i saopštenja koja ukazuju da planiraju napade u Evropi. Treba ih shvatiti ozbiljno i ne ignorisati, kao što su to učinile ruske vlasti, pa su u martu teroristi ID ubili 144 osobe koje su išle na koncert u Moskvu.

Najave Islamske države da će uskoro uslediti osveta „nevernicima” i „krstašima” posebno su pojačane posle 7. oktobra, kada je Hamas ubio 1.200 Izraelaca, a potom Izrael pokrenuo osvetničku operaciju u kojoj je na meti pripadnika Hamasa, ali i desetine hiljada palestinskih civila, mesecima, što izaziva bes i želju za osvetom u velikom delu islamskog sveta.

Islamisti u svojoj propagandi koriste ovaj bes o Gazi prema Zapadu, ističući da SAD, Francuska i druge zemlje podržavaju Izrael politički, finansijski i snabdevajući ga oružjem, pa ih treba kazniti.

Opasnost od terorizma

Pre nekoliko dana, Tomas Haldenvang, predsednik Savezne kancelarije za zaštitu ustava, nemačke domaće obaveštajne službe, takođe je upozorio da oni prate islamističke grupe i pojedince u potrazi za mogućim terorističkim napadima.

Pogotovo što ovog leta predstoje dva velika sportska događaja: Evropsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj i Olimpijske igre u Parizu.

"I na tom polju je nivo pretnje visok. U ovom trenutku, iako nisu poznati konkretni planovi za napad, apstraktna opasnost je izuzetno velika", dodao je on u intervjuu za Dojče vele.

Haldenvang je naveo da se Islamska država Horasan (IS-K), koja je aktivna u Avganistanu i Pakistanu, posebno zalaže za veliki, spektakularni napad.

"Možemo da zamislimo razne scenarije. Jedan od veoma opasnih je, na primer, da timovi napadača dođu u Nemačku, možda su neki već došli, a zatim izvedu napad kao grupa", rekao je Haldenvang.

Pretnje organizatorima

Sufan centar je podsetio i da je Islamska država Korasan uputila pretnje organizatorima Evropskog prvenstva u fudbalu u Nemačkoj, Olimpijskih igara u Francuskoj i utakmica Lige šampiona.

Proislamski državni propagandni list Halumu takođe je pozvao pristalice da napadaju "tribine i utakmice na stadionima", a na internetu je postavljen poster na arapskom jeziku koji poziva na napad na Letnje olimpijske igre "dinamitom, eksplozivom, molotovljevim koktelima i noževima". .

Ranije ove nedelje, francuske vlasti su najavile hapšenje 16-godišnjeg dečaka koji je na društvenim mrežama napisao da želi da "umre kao mučenik" na Olimpijskim igrama u Parizu.

Pored toga, fotografije koje je objavio IS-K sugerišu da su najbolja mesta za napad londonski stadion Emirates, dom Arsenala, madridski stadioni Metropolitano i Santjago Bernabeu (Atletiko i Real) i Park prinčeva u Parizu (PSŽ, iako su vlasnici kluba su Arapi).

Brojni napadi

Možda se ništa neće desiti, ali bilo bi glupo ignorisati ove pretnje. Islamska država je već izvela brojne napade na sportske događaje na nekoliko kontinenata, od kojih je najsmrtonosniji bio 13. novembra 2015. godine, kada su bombaši samoubice izveli više napada na nekoliko različitih lokacija u Parizu, ubivši 130 ljudi i ranivši 400. .

U junu 2016. godine dvojica pristalica Islamske države bacila su granatu na gledaoce utakmice Evropskog prvenstva između Italije i Španije.

U aprilu 2017, osumnjičeni pristalica IS u Nemačkoj detonirao je bombe u blizini autobusa koji je prevozio tim Borusije iz Dortmunda, a u julu 2018. simpatizeri ID napali su strane bicikliste u Tadžikistanu.

16. oktobra 2023. pristalica IS pucao je na švedske fudbalske navijače u Briselu u znak odmazde za spaljivanje Kurana u Stokholmu.

Najnovije pretnje Islamske države zahtevaće značajnu bezbednosnu pripremu i oprez s obzirom na dokazanu sposobnost ID da izvrši svoje pretnje.

Posebno su opasni islamisti iz centralnog dela IS u Siriji i, sve više, iz njenog horasanskog ogranka u Avganistanu/Pakistanu.

Ovogodišnji smrtonosni napadi u Iranu i Moskvi pokazuju da Islamska država može da organizuje masovno krvoproliće, ili bar da inspiriše simpatizere koji potom deluju sami, što ih čini težim za osujećivanje.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: