Usvojen plan za metro

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2021.

13:33

Usvojen plan za metro
Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je danas najvažniji dan u tekućem mandatu aktuelne gradske vlasti jer je ovo poslednji dokument koji je neophodan za početak gradnje metroa. Vesić je odbornicima poručio da bi trebalo da budu ponosni što su, kako je rekao, deo generacije koja će započeti realizaciju ovog projekta.

"Pre više od 50 godina Branko Pešić je Beograđanima obećao izgradnju metroa i zbog toga je početak izgradnje metroa velika pobeda za Beograđane. Izgradnjom metroa Beograd će stati u red velikih evropskih gradova koji imaju ovaj vid gradskog prevoza. Izgradnja beogradskog metroa počeće 22. novembra, kada se kreće sa nasipanjem Makiškog polja sa 1,4 miliona kubika zemlje na parceli veličine 72 hektara. U februaru sledeće godine potpisuje se ugovor o izgradnji depoa, a u martu naredne godine ugovor o izgradnji nešto više od sedam kilometara pristupnih saobraćajnica sa kompletnom infrastrukturom. U julu naredne godine potpisujemo ugovor o izgradnji prve linije metroa i za godinu dana počeće kopanje prve linije. Potrebno je oko godinu dana da se izradi mašina 'krtica', kojom će biti kopano oko nešto više od 11 kilometara trase prve linije", rekao je Vesić, preneo je Beoinfo.

"Istorijska sednica, otvaramo vrata izgradnje metroa"

Prema njegovim rečima, u maju 2023. godine počeće izgradnja saobraćajnica, dok u novembru iste godine počinje bušenje tunela.

"U septembru 2023. godine počinje izgradnja metro stanica, kojih ima 22 na prvoj liniji koja bi trebalo da bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine. Izgradnja druge linije će biti lakša, jer ćemo imati 'krticu', a radiće se manji depo na Bežanijskoj kosi. Svaku metro stanicu dizajniraće domaće arhitekte i već je raspisan konkurs za 16 ili 17 stanica. Svaka stanica biće drugačija i 'govoriće' o delu grada gde se nalazi. Na taj način ćemo dati podršku domaćin stručnjacima da učestvuju u izgradnji beogradskog metroa. Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu je jedinstven budući da predviđa da ovaj vid transporta do 2030. godine postane dominantan u Beogradu", dodao je Vesić.

Vesić je istakao da će BG voz biti proširen na 223 kilometara sa 76 stanica i sa 500 polazaka dnevno, naspram sadašnjih 104 polaska.

"To znači da ćemo izgraditi nove pruge BG voza do Surčina i Obrenovca. Stanovnici Surčina, Obrenovca, Lazarevca, Mladenovca, Sopota i Barajeva imaće gradsku železnicu na 10 do 15 minuta 'u špicu' i na 45 minuta 'van špica'. Tramvajska mreža proširiće se za 42,6 kilometara i dominantni sistem prevoza 2030. godine biće šinski sistem, koji je nezavistan, ima visok kapacitet i ne zavisi od gužvi. Beograd neće imati nijedno vozilo na fosilna goriva, već na prirodni gas ili električnu energiju, a sa rešavanjem saobraćajnih problema biće rešeni i ekološki", rekao je Vesić.

On je istakao da su trase metroa posledica petogodišnjeg rada naših i međunarodnih stručnjaka.

Gradnja metroa u Beogradu: "Krtica će se praviti u Kini godinu dana"

"Rađeno je merenje saobraćaja, model javnog prevoza, master plan saobraćaja, a učestvovali su Saobraćajni fakultet, Urbanistički zavod, Ežis, britanska kompanija WSP. Utvrđeno je da kod „Sajma” imamo 9.000 putnika u vršnom času, u Despota Stefana 4.800, u Višnjičkoj ulici 3.600, kod Vukovog spomenika 2.600, a kod Pravnog fakulteta 1.900 putnika. Bulevarom vojvode Mišića i Savskom prođe 1.200 autobusa dnevno i to je saobraćajno najopterećeniji pravac", rekao je Vesić.

On je, odgovarajući na primedbe da metro neće ići ispod Kliničkog centra, rekao da su stručnjaci bili saglasni da zbog osetljivosti medicinskih instrumenata i vibracija trasa metroa ne treba da ide ispod Kliničkog centra.

"Metro stanica 'Mostar' je udaljena 400 metara od Kliničkog centra, a u dvorištu centra se pravi podzemni ulaz gde će biti podvožnjak sa pokretnom trakom koji će voditi pravo na metro stanicu. Oni koji napadaju ovaj projekat ne mogu da oproste predsedniku Vučiću što gradi ovaj metro jer je to dokaz njihovog neznanja i nesposobnosti", kazao je on.

Vesić je naglasio da živimo u vremenima kada se ostvaruju projekti koji su pre toga čekali decenijama.

"Sve što radimo su projekti koje su pametni ljudi smislili pre dve, tri ili četiri decenije unazad. Pešačke zone, spuštanje Beograda na reke, stanica 'Prokop', metro. Ostaćemo zapamćeni kao generacija tokom koje se Beograd infrastrukturno razvio više nego vekovima unazad", naglasio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: