Prevencija 0

26.04.2024.

19:47

Kombinacija ova dva suplementa može dovesti do anemije

Uzimanje pravih dodataka ishrani može značajno uticati na naše zdravlje, osiguravajući da naše telo dobija sve hranjive materije koje su mu potrebne da normalno funkcioniše.

Izvor: Index.hr

Kombinacija ova dva suplementa može dovesti do anemije
Shutterstock/sasirin pamai

Podeli:

Međutim, uvek je ključno uzeti u obzir rizike. Dok neki dodaci mogu biti učinkoviti, drugi mogu predstavljati rizik za naše zdravlje. Osim toga, određene kombinacije dodataka mogu biti opasne.

Dijetetičarka Krutika Nanavati upozorila je na jednu takvu potencijalno opasnu kombinaciju dodataka: kalcijum i gvožđe.

Tvrdi da bi kombinovanje ovih naizgled bezopasnih dodataka ishrani moglo rezultirati anemijom.

"Kombinovanje kalcijuma i gvožđa u obliku dodataka može imati štetne učinke. Kalcijum može ometati apsorpciju gvožđa, posebno onog koje se nalazi u hrani i dodacima biljnog porekla", rekla je za SheFinds.

Ako naše telo ne može pravilno da apsorbuje gvožđe, to može rezultirati nedostatkom, čineći suplementaciju beskorisnom. Takođe, može dovesti do niza zdravstvenih komplikacija. Nanavati kaže da bi to moglo "potencijalno rezultirati anemijom zbog nedostatka gvožđa tokom vremena."

"Anemija može dovesti do niza štetnih učinaka, uključujući umor, glavobolje, pa čak i probleme sa srcem. Osim toga, opterećuje kardiovaskularni sistem, utiče na dovod kiseonika u tkiva i povećava opterećenje srca", objašnjava dijetetičarka.

Kao i sa svim drugim nutrijentima, uvek je idealno unositi gvožđe i kalcijum iz izhrane. Neke od opcija su tamno zeleno lisnato povrće (kelj, spanać i brokoli), mahunarke, orašasti plodovi (bademi, lešnici) i riba, na primer losos.

Međutim, ako smatramo da je suplementacija ključna, važno je biti oprezan.

"Uvek se posavetujte s lekarom pre nego što započnete s bilo kojim novim režimom suplementacije. Čak i prirodni suplementi mogu imati štetne učinke kada se kombinuju ili uzimaju u prevelikim količinama", zaključuje Nanavati.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: