Novi kvadrati, trolejbus, solarna energija... Veliki planovi za prostor kod stanice u Prokopu

Gradska uprava oglasila je danas javni uvid u nacrt plana koji bi trebalo da reguliše područje kod Glavne železničke stanice Beograd "Centar".

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

19:10

Novi kvadrati, trolejbus, solarna energija... Veliki planovi za prostor kod stanice u Prokopu
Ilustracija: Depositphotos, potowizard

Izradi Plana detaljne regulacije pristupilo se na inicijativu privrednog društva "RAILWAY CITY" iz Beograda, a kako bi se proverila mogućnost za izgradnju stambeno‐poslovnih objekata u bloku između ulica Stjepana Filipovića, Dragana Mancea i Glavne železničke stanice. Površina tog prostora iznosi oko 1,8 hektara.

Kako se ističe u zvaničnoj dokumentaciji, umesto neizgrađenog zemljišta, zamisao je da u tom kraju niknu površine za stanovanje. U prizemlju planiranog stambeno‐poslovnog objekta planirano je da se nađe zgrada predškolske ustanove za oko 80 dece. Pri tome, pravila nalažu da maksimalna dozvoljena visina objekta u tom delu grada iznosi od 30 do 80 metara.

Takođe, problem parkiranja bi trebalo rešiti izgradnjom garaže ili parking prostora na otvorenom.

Koristiće se sunčeva energija?

U dokumentu se kaže da treba primeniti i određene mere energetske efikasnosti - u oblikovanju izbegavati preveliku razuđenost objekta, izbegavati "prevelike i pogrešno postavljene prozore", zaštititi objekat od prejakog letnjeg sunca zelenilom i elementima za zaštitu od sunca, grupisati prostore sličnih funkcija i sličnih unutrašnjih temperatura, objekte izolovati primenom termoizolacionih materijala, prozora i spoljašnjih vrata.

Međutim, ono što dosta interesantnije zvuči jeste da se nalaže i korišćenje obnovljivih izvora energije, a kao primer se navodi korišćenje sunčeve energije pomoću staklene bašte, fotonaponskih solarnih ćelija, solarnih kolektora i slično.

Takođe se navodi i da je potrebno ugraditi štedljive potrošače energije.

Šta se menja u saobraćaju?

Sa istočne strane bloka planirana je saobraćajnica "Transverzala", u rangu ulice prvog reda, koja će prelaziti preko auto-puta i povezivati Bulevar kneza Aleksandra
Karađorđevića sa Bulevarom Oslobođenja, omogućavajući kvalitetnije povezivanje železničke stanice sa centrom grada. Takođe je planirana raskrsnica ulica Stjepana Filipovića i Dragana Mancea.

Kada je pitanju javni gradski prevoz, predviđeno je zadržavanje trasa autobuskih linija koje saobraćaju ulicama Prokop i Dragana Mancea, ali i uvođenje trolejbuske kontaktne mreže. Ostavlja se mogućnost reorganizacije mreže linija u skladu sa razvojem saobraćajnog sistema, kroz povećanje prevoznih kapaciteta na postojećim linijama, uspostavljanje novih i reorganizaciju mreže postojećih linija.

Drvored i park

Prostor bi, dodaje se, trebalo da bude oplemenjen drvoredom. Uz to, svoje mesto bi trebalo da nađu i parkovska površina, skver ili sličan sadržaj opremljen mobilijarom za rekreaciju i odmor.

"Dozvoljeno je postavljanje urbanog mobilijara: klupa, svetiljki, česmi, fontana, senila, igrališta, vežbaonica na otvorenom i sl", navodi se u dokumentaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: