Ljubimac na B92.net

Zanimljive činjenice o pingvinima koje niste znali

Pingvini su posebna stvorenja i ovo su neke od zadivljujućih informacija koje o njima treba da znate.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Carski pingvini mogu da narastu i do 130 cm, dok su patuljasti visoki maksimalno 33 cm, a galapagoški 49 cm. Osim što su visoki, carski pingvini mogu da ostanu pod morem oko 20 minuta. Iako imaju perje, oni spadaju u grupu od 40 ptica koje ne mogu da lete, ali su zato odlični plivači.

Mogu da popiju mnogo morske vode jer imaju posebnu žlezdu koja filtrira so iz krvotoka. Iako ljudi misli da pingvini žive na Severnom polu, oni zapravo većinom žive na južnoj hemisferi. Carski pingvin živi na Antarktiku gde temperature mogu biti i do -40, a vetar može dosegnuti brzinu do 144 km/h.

Crna leđa pomažu pingvinima da se stope s okolinom (morem, kopnom, stijenama…) i tako izbegnu predatore koji ih vrebaju s visine.

Bela boja na stomaku im pomaže da izbegnu predatore koji ih vrebaju iz dubina (kada su u vodi). Ponekad muški pingvin čuva porodicu i sedi na jajima dok ženka ide u lov koji zna da traje i nedeljama. Pingvini su vrlo društvene ptice i rade sve u grupama, plivaju i hrane se zajedno.

Neke kolonije mogu da zadrže i do 20 miliona pingvina.

Vesti

I pored proteze, Karamel je nezaustavljiva / VIDEO

Kada je dobio poziv da pomogne povređenoj veverici, koja se uhvatila u zamku koju su postavili lovci, vozio je 17 sati kako bi je spasao. Pošto su joj prednje noge bile slomljene, veterinari su morali da ih amputiraju. Karamel, kako su joj dali ime, relativno brzo se oporavila i nastavila da trčkara kao nekada. A tek kada su joj napravili protezu...

Vesti sreda 25.04. 23:00 Komentara: 7

Ovaj hrčak je odličan glumac / VIDEO

Jedan bračni par iz Malezije slobodno vreme voli da provodi u prodavnici kućnih ljubimaca blizu njihovog posla. Često na pauzama odlaze tamo. Najviše se zadržavaju na delu za hrčke, jer ih te životinjice uvek oduševe.

Vesti utorak 24.04. 08:40 Komentara: 13

Slatki oposum ne može da odoli pšeničnim pahuljicama

Vlasnica neodoljivog oposuma iz Tampa u Floridi objavila je snimak na kojem se vidi kako njen maleni ljubimac "krade" pšenične pahuljice iz njene činije. "Neko je došao i poslužio se", rekla je kroz smeh, ulepšavši svojim snimkom dan mnogim korisnicima Jutjuba.

Vesti subota 21.04. 20:15 Komentara: 1

Da li su vaši psi muzikalni?

Klasika snižava nivo stresa kod pasa - slušajući klasiku, psi bi manje lajali i umirivali se. Na pop muziku i snimak ljudskih glasova nisu menjali ponašanje. Teško je posetiti bilo koju društvenu mrežu, a da se virtuelno ne sapletete na klipove pasa koji reaguju dok njihov čovek svira, peva ili pušta muziku. Reakcije su raznolike i kreću se od pokušaja „pevanja“, preko lajanja, pa sve do zavijanja.

Psi utorak 17.04. 08:38 Komentara: 2

Pigkaso je možda svinja, ali mu to ne smeta da napravi izložbu slika

Aktivistkinja Džoan Lefson vlasnica je svinje Pigkasa koji slika, a njegovi radovi na platnu su na kraju postali putujuća izložba. Spaseni ljubimac pokazao je sklonost četkicama i bojama, a njegov portret Donalda Trampa postao je viralni hit. Pigkasove slike prodaju se za hiljade dolara zahvaljujući njihovom dobrotvornom karakteru. Pogledajte!

Vesti nedelja 15.04. 20:25 Komentara: 1
strana 1 od 205 idi na stranu