Začinjeno - da ili ne?

Koji začini su dobri i sigurni za pse? Mnogi vlasnici u svojoj ishrani koriste različite začine, pa ste se sigurno zapitali da li bi neki od njih mogao da se svidi i ljubimcu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

20:20

Začinjeno - da ili ne?
Thinkstock

Da li psi smeju da jedu bosiljak? Ili, recimo, cimet? Da li je bezbedno dodati im malo kurkume u ishranu? Biljke se koriste i sveže i sušene. Malim psima se stavlja prstohvat, dok se većim psima može ubaciti i cela kašičica, piše Apetit.

Ovo su začini i biljke koje psi smeju da konzumiraju, čak su i vrlo preporučljive. Evo i zašto:

1. Bosiljak

Ovaj začin može da pomogne u sprečavanju tumora, bori se protiv slobodnih radikala, dobar je u sprečavanju dijabetesa. Štiti jetru i smanjuje različite bolove i upale. Takođe je dobar za pse koji imaju problema sa artritisom.

2. Korijander

Korijander pomaže kod stomačnih tegoba, probave, gasova. Ima anti - parazitsko dejstvo i vrlo je efikasan kod detoksikacije organizma. Oprez: izbegavajte da dajete ovu biljku psu koji očekuje štence jer može prouzrokovati prevremene kontrakcije.

3. Cimet

Cimet je odličan za regulisanje krvnog pritiska, a kao i bosiljak deluje na različita zapaljenja u organizmu i može da pomogne u borbi sa tumorima. Takođe, štiti srce i sprečava mnoga srčana oboljenja. Smanjuje rizik od Alchajmerove i Parkonsonove bolesti kod ljudi, ali i sličnih stanja kod pasa.

4. Mirođija

Za pse koji su u "teranju" mirođija je dobra jer pomaže u regulisanju ciklusa. Odlična je za pse koji često imaju dijareju. Pomaže u borbi sa bakterijama, gljivicama i različitim mikrobima.
Thinkstock
5. Morač

Pomaže kod izbacivanja toksina iz organizma. Psima koji često imaju problema sa zatvorom i gasovima morač može da pomogne. Tokom laktacije, povećava količinu mleka.

6. Đumbir

Dobar je za mučninu i osetljiv stomak. Jača organizam i poboljšava imunitet. Pomaže kod bolova koji su povezani sa osteoartritisom.

7. Nana

Pomaže rad creva, dobra je za bolje varenje, sprečava dijareju i smanjuje gasove.

8. Ruzmarin

Ova biljka je veoma dobra za pse jer sadrži dosta gvožđa, kalcijuma i vitamina B6. Ruzmarin je takođe dobar antioksidans. Iako je bogat gvožđem, on ne može da se koristi kao suplement.

9. Peršun

Još jedna lisnata biljka koja se veoma često viđa kao ukras na našim tanjirima je veoma dobar izvor flavonoida, antioksidanasa i vitamina. Takođe sadrži karoten i likopen. Najčešće se dodaje zbog osvežavanja daha, ali i za umirenje stomačnih tegoba. Ova biljka se veoma dugo koristi u psećoj ishrani.

10. I za kraj, začin koji takoreći svakodnevno koristimo u kuhinji - origano. Potpuno bezbedan i siguran za pse, naravno u manjoj količini. Glavna karakteristika - antibakterijsko dejstvo. Ova netoksična biljka se koristi da pomogne digestivnim problemima kod životinja kao što su proliv i gasovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: