Ljubimac na B92.net

Roditelji, evo zašto dete treba da ima psa ili mačku

Mnoga deca žele da imaju ljubimca i često im to ostane neostvarena želja tokom odrastanja. Glavni razlog su roditelji, jer su najčešće neodlučni, pre svega zbog pitanja odgovornosti, higijene i bezbednosti.

Izvor: infobrif.rs
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Pročitajte još:

Kako da zaštitite svog ljubimca tokom hladnih zimskih dana

Pas heroj: Nekoliko puta je ovoj ženi spasao život

Kako da napravite hranilicu za ljubimce? VIDEO

Ipak, brojne studije pokazuju da je za decu veoma dobro da odrastaju uz psa ili mačku i to ne samo zbog zabave i igre.

Bolje zdravlje

Studija sprovedena u Finskoj pokazala je da deca koja od najranijih dana odrastaju uz ljubimca imaju manje šanse da dobiju prehladu i različite infekcije respiratornih organa. Deca koja žive sa psima i mačkama u 30 odsto slučajeva imaju manje verovatnoće da ih često muče kašalj, infekciju uva, curenje nosa ili kijanje.

Takođe, ako svom detetu ostvarite želju da dobije ljubimca, možete uticati na celokupan imunitet njegovog organizma, smanjujući i mogućnost da razvije astmu, ekcem ili različite alergijske reakcije, prenosi infobrif.rs

Bolji čitaoci

Deca koja imaju prilike da čitaju svojim psima i mačkama, koji - za razliku od ljudi - pružaju punu pažnju, bez prekidanja, postaju bolji čitaoci, savladavaju strah od javnog nastupa i uče kako se zaista uživa u čitanju.

Društvo

Dete koje dobije dugo priželjkivanog ljubimca nikada se ne oseća usamljeno.

Odgovornost

Brinući o psu ili mački, dete uči kako će biti odgovorno prema drugom biću, i prema sopstvenim željama i obavezama.

Fizička aktivnost i vreme provedeno u prirodi

Deca koja imaju aktivne ljubimce i sama su aktivnija od druge dece i provode mnogo više vremena u prirodi. Osim što im ovakve aktivnosti i boravak na otvorenom pomažu da prevaziđu stres i smanje problem gojaznosti, pomažu im i u pravilnom i zdravom kanalisanju viška energije.

Problem autizma

Pokazalo se da su i psi i mačke sjajni saveznici deci koja imaju probleme vezane za autizam. Ljubimci opuštajuće utiču na decu, smanjujući nivo hormona stresa – kortizola, u organizmu. Psi i mačke zahvaljujući svojoj empatičnosti pomažu deci sa autizmom da se oslobode različitih strahova i da se lakše otvore prema svetu i životu,

Vesti

Začinjeno - da ili ne?

Koji začini su dobri i sigurni za pse? Mnogi vlasnici u svojoj ishrani koriste različite začine, pa ste se sigurno zapitali da li bi neki od njih mogao da se svidi i ljubimcu.

Vesti četvrtak 17.01. 21:32 Komentara: 0

Gubitak ljubimca je trauma. Kada je vreme za novog?

Prirodno je i normalno da se gubitak doživi traumatično i bolno, a često nam otežavaju i druge emocionalne reakcije kao što su osećanje krivice ili neuspeha. Posebno je teško starijim vlasnicima, kojima je pas jedino društvo i odbrana od usamljenosti.

Vesti sreda 16.01. 20:20 Komentara: 25

Kuce ne trpe obuću VIDEO

Jedno od aktuelnijih pitanja u ovo doba godine, kad su četvoronošci u pitanju, jeste da li pse treba oblačiti i obuvati tokom hladnih dana kada ih izvodite napolje.

Vesti četvrtak 10.01. 08:50 Komentara: 2
strana 1 od 9 idi na stranu