Crne mačke, ustvari, donose sreću?

Kad se pomene crna mačka, najčešći sinonimi su zlo, veštičarenje, uroci i druge loše stvari. Za takvo sujeverje velikim delom je zaslužno i hrišćanstvo koje je u crnoj mački videlo slugu đavola i povezivalo je s veštičarenjem.

Izvor: B92

Subota, 03.03.2018.

08:40

Crne mačke, ustvari, donose sreću?
Thinkstock

Nepravedno optužene, crne mace vekovima su proživljavale progon i torturu. Međutim, u mnogim zemljama sveta crne mačke smatraju se amajlijama i daruju se kako bi donele sreću, novac, uspeh, sigurnost, piše Pet magazine.

1. Blagoslov za brak

Englesko sujeverje kaže da ako nevesti poklonite crnu mačku, to će joj doneti sreću u braku. Takođe, veruje se da ako mladi bračni par na početku braka ima crnu mačku u kući, da će imati dugačak i srećan zajednički život, i da će crna mačka da otera zlu kob.

U velikom delu Velike Britanije crna boja mačke smatra se srećnom bojom. Iako nije preporučljivo davati mačke za poklon, mladenci bi trebalo da se raduju životu sa crnim mačetom. U Japanu se veruje da će posedovanje crne mačke devojci doneti puno udvarača.

2. Sigurnost doma i dobra žetva

Ljubitelji feng-šuija kažu da crne mačke poseduju veliku božansku moć. Ako svojim crnim mačkama obezbedite sreću i sigurnost, one će vama uzvratiti istom merom. Ukoliko nemate živu mačku da štiti vaš dom, i figurica okrenuta prema severu poslužiće da otera lošu energiju.

Kad već govorimo o bogovima i demonima, Freja – boginja ljubavi, lepote i plodnosti u nordijskoj mitologiji, putuje u kočijama koje vuku dve crne mačke. Kako bi se umilostivili boginji Freji, zemljoradnici su ostavljali po dve činije mleka ovim macama, a Freja bi im podarila dobar rod u poljima.

3. Najbolja publika

Crne mačke su odlična publika. U pozorišnim krugovima u mnogim kulturama sveta se veruje da ako se crna mačka nađe u publici tokom premijere predstave, ta predstava će se dugo i uspešno prikazivati u budućnosti.
Thinkstock
4. Magnet za novac i uspeh

Možda ste videli "mačke sreće" ili Maneki Neko, popularne u Japanu. Ove figurice mačke s podignutim šapama trebalo bi da donesu sreću, bogatstvo i prosperitet svom vlasniku. Često su bele boje, ali takođe postoje i crne. I ne samo to, ove figurice teraju demone, negativnu energiju i uhode.

5. Vodiči do blaga

Dugo se smatralo da osim što crne mačke donose sreću, takođe donose i materijalno bogatstvo. Francuski seljaci su verovali da mačka puštena na raskrsnicu na kojoj se ukršta pet ulica može da ih odvede do blaga.

6. Mađioničari za sreću

U južnoj Francuskoj, "matagot" je prema narodnom verovanju duh koji može da bude u formi pacova, lisice, psa, krave i drugih životinja. Uglavnom je zao duh, ali kad je u svojoj najčešćoj formi crne mačke, čoveku tada može da donese materijalnu dobit. Taj oblik se naziva "mačka mađioničar" i ako se duhu pravilno ukaže poverenje – na primer dâ mu se prvi zalogaj večere ili mu se namesti udoban krevet za spavanje – on će nagraditi tu osobu bogatstvom i srećom, kaže narodno verovanje.

7. Garancija mirne plovidbe

U stara vremena verovalo se da crne mačke donose ogromnu sreću i sigurnost da će se moreplovci bezbedno vratiti s plovidbe. Zbog toga su crne mačke bile toliko skupe da većina moreplovaca nije mogla da ih priušti. Verovatno bi im značio jedan "matagot“ da im obezbedi dovoljno novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: