Njihova priča je prava priča o ljubavi i odanosti / FOTO / VIDEO

Mužjak rode svake godine preleti hiljade kilometara kako bi se vratio svojoj partnerki koja zbog povrede ne može sa njim. To je priča je to o Malenoj i Klepetanu, rodama iz Hrvatske, koja govori o ljubavi i odanosti suprotnim svim izgledima, piše agencija Frans pres.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2018.

20:55

Njihova priča je prava priča o ljubavi i odanosti / FOTO / VIDEO
Thinkstock / Ilustracija

Krajem marta Klepetan se 16. godinu zaredom vratio u hrvatsko selo Brodski Varoš, prethodno napustivši svoje zimsko boravište na jugu Afrike. Tamo se ponovo sastao sa ljubavlju svoga života, belom rodom Malenom, sa kojom je dobio već 62 potomka.

Zbog ljubavi na daljinu i vernosti, dve rode su u Hrvatskoj pravi "selebritiji", piše AFP.

Penzionisani domar lokalne škole Stjepan Vokić, 71-godišnji udovac, prihvatio je Malenu 1993. godine, nakon što ju je pronašao pokraj bare ranjenu lovačkim mecima.

Malena zime provodi u smeštaju koju Vokić naziva "improviziovanom Afrikom", sa gnezdom, grejanjem i akvarijumom.

Svakog proleća Vokić joj sagradi veliko gnezdo na krovu, kako bi imala gde da dočeka Klepetana. A on će, do početka avgusta, svoje novo potomstvo naučiti da leti i onda zajedno sa njima krenuti prema jugu Afrike. Malena će tada ostati sama sa Vokićem koji će je kupati i mazati joj noge kremama, da se ne bi osušile, jer je daleko od svog vlažnog staništa.

"Vodim je u ribolov, pošto ne mogu da je vodim u Afriku. Čak i televiziju gledamo zajedno", rekao je Vokić za AFP.

"Da sam je ostavio ranjenu, pojele bi je lisice. Ali sam joj promenio sudbinu i sada sam odgovoran za njen život", objašnjava on.

Klepetan nosi ogrlicu za praćenje. Njegovo zimsko odredište je negde blizu Kejp Tauna, oko 14.500 kilometara daleko od Malene. A do tamo mu je potrebno nešto više od mesec dana leta.

U Hrvatskoj živi oko 1.500 parova belih roda. Čigoč, selo u središtu te zemlje, proglašeno je 1994. prvim evropskim selom roda, napominje AFP. Tamo se dvestotinak roda gnezdi na krovovima i vrhovima uličnih svetiljki, a u selu ih je duplo više nego stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: