Od psa sa deponije do snežne lepotice (FOTO)

Pre tri meseca Mili je iznemogla i bolesna spavala na gomili đubreta. Danas je ona prelep, snežnobeli haski koga bi udomilo mnogo ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2014.

13:03

Default images

Osim što je lepotica, Mili je i pravi terapeut drugim psima koji su spaseni pošto su pretrpeli zlostavljanje, mučenje ili teške bolesti. Pročitajte kako je Mili pošlo za “šapom” da od poluživog psa postane pas koji osvaja milione srca širom sveta!

Eldad Hagar bio je očajan kada je saznao da na deponiji van Los Anđelesa živi vrlo bolestan pas i odmah je krenuo da mu pomogne. Mili, kako je ova ženka haskija kasnije nazvana, bila je toliko slaba da, kada joj je Eldad prišao, iako je bila uplašena, nije pokušala ni da pobegne!

"Kada sam stigao na deponiju nisam mogao da verujem svojim očima! U prvi mah izgledalo je kao da je celokupno mesto pogođeno cunamijem. Mili je nemo ležala na smeću, ostavljena da tu umre", rekao je Eldad, inače volonter jednog od najvećih svetskih udruženja za zaštitu životinja “Hope for Paws”(eng. Nada za šape).

"Čovek nas je nazvao i rekao da na deponiji već nekoliko meseci živi pas, koga je verovatno neko napustio i doneo na deponiju da tu ugine."

Eldad je znao da će kada stigne na deponiju zateći užasan prizor, i dobro se za to pripremio. Ali nije mogao ni da sanja da je situacija u kojoj se Mili tada nalazila bila toliko strašna!

"Ona je definitivno jedan od mojih `najgorih slučajeva` od kada se bavim spasavanjem životinja!"

Mili je bila gladna, bolesna i trpela je ogromne bolove… Njeno telo je bilo toliko slabo da je mogla samo glavu da pomera. Eldad joj je ponudio malo hrane, a ona je jedva primakla glavu do njegove ruke.

Napušteni psi koje spasioci pronađu uglavnom su zlostavljani ili su dugo vremena proveli sami u mukama. To ih je naučilo da sa ljudima budu oprezni, pa je spasiocima teško da im se približe.

"Proveo sam sat vremena samo sedeći pored Mili i pokušavajuću da pridobijem njeno poverenje. Ukoliko pokažete saosećanje i pas shvati da želite da mu pomognete, lakše ćete ga oslobotiti i on će vam verovati."

Posle nekog vremena pokušao je da joj stavi povodac. Inače, Eldad prilikom spasavanja uvek nosi svoj „srećni povodac“ jer kako kaže, veruje da mu baš on donosi sreću.

Mili je bila uplašena i u početku se opirala, odbijajući da napusti deponiju, jedino mesto koje smatra domom. Nakon malo ubeđivanja, ipak je pristala i zajedno sa Eldadom došetala do njegovog automobila.

Strpljivo i nemo je ležala na sedištu, kao da se pomirila sa svojom sudbinom. Nije ni sanjala da se tog trenutka okreće nova stranica u njenom životu!

Eldad i Mili su stigli u veterinarsku ambulantu. Neuhranjenost, šuga, paraziti, bakterijska infekcija bile su samo neke od Milinih dijagnoza. Okupana je medicinskim preparatima i očišćene su joj mnogobrojne rane na telu.

Nakon obilnog „tretmana“ Mili je umorna zaspala na podu ordinacije... Neke dugoročne prognoze nije bilo moguće postaviti. Milinom krhkom telu bilo je potrebno vreme da reaguje na lečenje.

Iznenađujuće, ali već trećeg dana Mili je Eldadu udelila poljubac zahvalnosti. Dve nedelje kasnije upoznala je Frenkija, malenog psa koji je spasen iz kanalizacione cevi u kojoj je živeo.

Dva psa plašila su se svega što se oko njih kretalo, osim jedan od drugog! Mili je uplašenog Frenkija uzela pod svoju zaštitu i često ga mazila šapom. Grlili su se, njušili, lizali i vremenom jedan drugom pomogli da prebrode traume.

Mili i Frenki su sve vreme zajedno i izgleda da je to jedini način da oboje budu srećni. Zato volonteri i pokušavaju da ih udome zajedno...

Kako biste shvatili veličinu Milinog spasavanja, a kasnije i oporavka, vratite se na početak i pogledajte kako je izgledala dok je spavala na smetlištu...

Teško je poverovati, ali ovaj predivan, snežni haski nekada je bio samo komad živog mesa na vrhu gomile smeća...

Iz ove priče može se izvući mnogo pouka, ali je ipak najvrednija ona da nikada, ali baš nikada, ne treba odustajati.

Foto: facebook.com/hopeforpawscalifornia / hopeforpaws.org / Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
Deponija na kojoj je Mili spavala; Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.
Mili nepoverljivo uzima prvi zalogaj iz Edgarove ruke; Foto: Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.
MIli nepoverljiva u kolima; Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.
Milino prvo kupanje; Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.
Milina šapa kada je stigla kod veterinara; Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.
Mili - zaspala na podu od umora; Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.
Mili zapoèinje neizvestan oporavak; Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.
Prvi poljubac zahvalnosti;Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.
Mili i Frenki; Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.
Mili i Frenki; Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.
Edgar i Mili; Foto: David Miller Studios/Flickr.com
.
Foto: Eldad Hagar (Please support Hope For Paws)/Flickr.com
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: