Mišel Uelbek: ''Nećemo se posle izolacije probuditi u nekom novom svetu, biće malo gore"

Pisac Mišel Uelbek, jedan od najpopularnijih i najkontroverznijih francuskih autora, govorio je o koronavirusu i "svetu posle" u pismu koje je pročitano na francuskom radiju Frans inter.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Gettyimages/ Richard Bord
Foto:Gettyimages/ Richard Bord

Pisac kojem se pripisuje da je predvideo napad na kule bliznakinje u Njujorku, kao i "žute prsluke", sada kaže da ne očekuje "novi svet" nakon pandemije, naprotiv.

"Nimalo ne verujem u izjave poput 'više ništa neće biti kao pre'. Naprotiv, sve će ostati potpuno isto. Nećemo se posle izolacije probuditi u nekom novom svetu, sve će biti isto, malo gore", smatra jedan od najintrigantnijih pisaca današnjice.

Pandemija koronavirusa, dodaje Uelbek, "trebalo bi da ima glavni rezultat ubrzavanje određenih mutacija koje su u toku", a posebno "smanjenje kontakata među ljudima".

"Epidemija koronavirusa daje veličanstven smisao ovoj teškoj tendenciji: kao da neka zastarelost pogađa odnose među ljudima", navodi on.

Uelbek smatra da bi bilo podjednako pogrešno da se kaže kako su ljudi ponovo otkrili smrt i dodaje da "smrt nikada nije bila tako diskretna kao poslednjih nekoliko nedelja".

"Žrtve se svode na brojeve u statistici svakodnevnih smrti i anksioznost se širi među stanovništvom dok ukupno povećanje ima nečeg neobično apstraktnog", navodi Uelbek.

Pisac dodaje da je ovih nedelja važan podatak i starost bolesnih.

"Do kada bi ih trebalo reanimirati i lečiti? 70, 75, 80 godina? U svakom slučaju, nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrednost", smatra Uelbek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu