"Može 'besramnica', a ne može 'advokatica'?": Odgovor Srbljanović SANU

Dramaturg i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Biljana Srbljanović oglasila se povodom aktuelne teme o rodno senzitivnom jeziku, odnosno, povodom zvaničnog stava Instituta za srpski jezik SANU.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

SANU: Psihološkinja, vojnikinja, sekretarka - gramatički nepravilno!

Naime, Odbor za standardizaciju srpskog jezika Instituta je pre nekoliko godina doneo Odluku kojom se, kako SANU tvrdi, sa aspekta najvišeg lingvističkog autoriteta za srpski jezik, "stavlja tačka na sve dalje tvrdnje o ispravnosti rodno diferenciranog jezika". To je i dalje važeći stav Instituta.

Srbljanovićeva je u statusu na Fejbuku navela primere pojedinih reči ženskog roda, uglavnom negativnog značenja, kojih ima u srpskom pravopisu i gramatici, za razliku od mnogih drugih kojima tamo nije bilo mesta, poput advokatica i veterinarka.

"Za SANU, dakle, može 'sluškinja', a ne može 'dramaturškinja'. Može 'dvorkinja', a ne može 'borkinja? Može 'daktilografkinja', a ne može 'fotografkinja'? Može 'nadničarka', a ne može 'fizičarka'? Može 'kaćiperka', a ne može 'inženjerka'? Može 'bolničarka', a ne može 'teoretičarka'? Može 'maserka', a ne može 'guvernerka'? Može 'veštica', 'sirotica', 'besramnica', 'beskućnica', a ne može 'advokatica'? Može 'kamenjarka' a ne može 'veterinarka'? Može fakin 'nerotkinja', a ne može 'sutkinja'???"”, napisala je Srbljanovićeva.

“Najtužnije od svega je što ovu odredbu potpisala profesorka i lingvistkinja, jedna još relativno mlađa žena, a ne neki sedi starac iz pretprošlog veka. Eto kako te patrijarhat vaspita da negiraš samu sebe”, dodala je.

Aktuelno

Aleksandru Berčeku uručena nagrada "Drvo života"

Proslavljeni reditelj i osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica uručio je sinoć u Drvengradu nagradu za buduće filmove "Drvo života" glumcu Aleksandru Berčeku, koga su gosti i posetioci 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala pozdravili dugim, gromoglasnim aplauzom.

Aktuelno ponedeljak 22.01. 08:37 Komentara: 2

Vlastimir Sudar: "Disidentstvo je potrebnije nego ikad"

Profesor na Kingston univerzitetu u Londonu, filmski poslenik Vlastimir Sudar, član žirija ovogodišnjeg "Kustendorfa", primećuje da su mladi autori danas potpuno svesni okruženja i problema u svojim zemljama, ali i da u umetnosti danas nedostaje stvarnog radikalnog promišljanja.

Aktuelno nedelja 21.01. 15:50 Komentara: 3
strana 1 od 89 idi na stranu