"Voz" Zvezdara teatra otputovao na Brione

Predstava "Voz" po tekstu Kormaka Makartija, u adaptaciji i režiji Voje Brajovića, gostuje 16. i 17. avgusta u pozorištu "Ulisis" na Brionima.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Zvezdarateatar.rs
Foto: Zvezdarateatar.rs

Ova duodrama u kojoj igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović biće izvedena u Tvrđavi Minor na Malom Brionu u okviru 19. sezone pozorišta 'Ulisis', koje su utemeljili glumac i reditelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić.

Predstava "Voz", premijerno izvedena u Zvezdara teatru 2015. godine, jeste priča o susretu Crnog (Sergej Trifunović), bivšeg zatvorenika koji je izgubio sve osim vere u Boga, i Belog (Voja Brajović), profesora ateiste koji više ne veruje ni u šta, čak ni u smisao života, pa je tako spreman da izađe pred brzi voz i sve okonča. Njihov susret i razgovor svojevrsna su potraga za nadom i spasenjem. Oni ne nude nikakva krajnja rešenja i odgovore već postavljaju brojna pitanja koja će gledaoci dugo posle predstave sami pokušavati da odgonetnu.

Voja Brajović je ideju za predstavu dobio nakon odgledanog filma "Poslednji voz" (The Sunset Limited), koji je po Makartijevom tekstu režirao Tomi Li Džouns, koji u filmu tumači ulogu Belog, dok Crnog tumači Samjuel L. Džekson.

"Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč", rekao je glumac i reditelj Voja Brajović.

Predstava je do sada odigrana više od 150 puta, gostovala je na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, osvojivši mnoštvo značajnih nagrada.

Pozorište

Ivana Vujić: Dovešćemo svetske zvezde u Narodno pozorište

O budućnosti Narodnog pozorišta, ljubavi i poštovanju među ljudima koji stvaraju predstave, glumcima koji godinama nisu stali na scenu, velikim umetnicima koji će doći u nacionalni teatar, projektu s Rimini protokolom, programu otvaranja renoviranog Trga Republike", govorila je za Tanjug Ivana Vujić, direktorka Narodnog pozorišta.

Pozorište subota 24.08. 10:30 Komentara: 19

Deo programa Bitef festivala u halama Luke Beograd

Cela druga polovina Bitef festivala biće smeštena u nekoliko hala Luke Beograd, koja će u periodu od 22. do 26. septembra biti centralno mesto na kome će se izvoditi predstave glavnog, ali i pratećih programa festivala, najavili su danas iz organizacije festivala.

Pozorište četvrtak 15.08. 11:25 Komentara: 0

"Beograd na daljinski" tokom celog trajanja Bitefa

Prošlogodišnji dobitnici Gran prija "Mira Trailović" Bitef festivala, umetnički kolektiv "Rimini protokol", učestvovaće i na ovogodišnjem festivalu sa projektom "Beograd na daljinski", koji će publika moći da gleda svakog dana u dva termina, od 11 i 17 časova. Koncept predstave potpisuje Štefan Kegi, a režiju Anton Roze.

Pozorište četvrtak 1.08. 12:00 Komentara: 0
strana 1 od 5 idi na stranu