Objavljena selekcija 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

Selektor Slobodan Savić je, na konferenciji za medije, objavio i obrazložio selekciju 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine koji će biti održan u Zrenjaninu, od 12. do 18. aprila ove godine.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2019.

13:55

Objavljena selekcija 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine
Foto: photochecker/depositphotos.com

U zvaničnoj selekciji festivala našlo se šest predstava:

"Bilo jednom u Banatu", režija Vladimir Lazić (Narodno pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin);

"Šta se dogodilo sa Bebi Džejn", režija Peter Galamboš (Narodno pozorište Subotica);

"Lisistrata, Aristofan", režija Jovana Tomić (Narodno pozorište Subotica);

"Veštice iz Salema", režija Nikita Milivojević (Srpsko narodno pozorište);

"Hasanaginica", režija Andraš Urban (Novosadsko pozorište);

"Tartif", režija Igor Vuk Torbica (Narodno pozorište Sombor i Srpsko narodno pozorište).

U čast nagrađenih igraće se predstava "Dopler" Erlenda Lua, u režiji Aleksandra Popovskog (Srpsko narodno pozorište i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad).

Selektor Savić rekao je da je, u odnosu na prošlu sezonu i nekoliko prethodnih, produkcija u pozorištima Vojvodine je prepolovljena.

"Većina izabranih predstava u skladu je, ili u dosluhu, sa savremenim, referentnim pozorišnim i izvođačkim praksama. I, što je za moje poimanje pozorišta još važnije, većina izabranih predstava pripada društveno angažovanom, osvešćenom pozorištu koje se na hrabar, beskompromisan, umetnički i estetski legitiman i relevantan, način hvata u koštac s gorućim društvenim problemima i anomalijama, prkosi im, ogoljava ih i razobličava", objasnio je on.

On je dodao da su u većini izabranih predstava izuzetno naglašena politička i društvena značenja dramskih tekstova iz kojih proizilaze, nadograđuju ih, rekontekstualizuju i daju im nova savremena značenja i konotacije.

"Čak i ovlašan pogled na selekciju 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine ukazuje na čitav korpus tema i ideja koje se otvaraju, promišljaju i problematizuju u izabranim predstavama, a među kojima dominiraju bunt i otpor stigmatizaciji, umetnički i pozorišni obračun sa manipulacijom i demagogijom kao osnovnim oruđima za ispoljavanje i održanje političke i društvene moći", rekao je Slobodan Savić.

Izabrane predstave, zaključio je Savić, nisu bez pojedinih mana i nedostataka, pre svega na planu dramaturgije, ali i izvesnih idejnih i poetičkih lutanja, nedoumica ili nedorečenosti.

"Sve je to razumljivo, prihvatljivo i bezmalo zanemarljivo u kontekstu aktuelne produkcije u domaćim pozorištima, ali i činjenice da samo loše predstave imaju samo jednu manu, ili samo jedan nedostatak. I, da se razumemo, nedostatak novca nije opravdanje za nedostatak ideja", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: