Pozorišna scena Beograda potekla je sa ovog mesta u Savamali

Savamala nije samo u poslednjih nekoliko decenija kulturno jezgro prestonice. Naime, na ovom mestu je na današnji dan, 4. decembra 1841. godine, počelo sa radom prvo beogradsko pozorište poznato kao "Teatar na Đumruku".

Kultura

Izvor: B92, Bufonerija

Utorak, 04.12.2018.

10:22

Default images

Najzaslužniji za osnivanje "Teatra na Đumruku" bili su naš komediograf Jovan Sterija Popović i Atanasije Nikolić, profesor matematike i "zemljemerenja".

Nakon što su 1840. godine obnovili rad pozorišta u Kragujevcu, došli su u Beograd. Jednim delom finansirali su svoje pozorište od državnih subvencija pošto im je knez Mihailo pružio podršku. Tako je tadašnja vlada naredila da se za potrebe pozorišta preuredi sala velikog magacina u Đumrukani (Carinarnici) na Savskom pristaništu, tada jednoj od najvećih beogradskih građevina.

Pozorište na Đumruku otpočelo je rad predstavom "Smrt Stefana Dečanskog" Jovana Sterije Popovića. Tada je štampan prvi pozorišni plakat i naplaćivane su ulaznice.

Nažalost, prvo beogradsko pozorište ugašeno je nakon godinu dana. Glavni razlog - "Mihailo Obrenović bio je čest gost", piše stranica Bufonerija. Takođe, tada je Toma Vučić-Perišić podigao bunu kako bi svrgnuo sa vlasti kneza Mihaila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: