Seka Sablić: Vrhunac glumačkog puta

Monografija o Jelisaveti Seki Sablić, dobitnici Nagrade za životno delo Dobričin prsten za 2010. godinu predstavljena je 30. maja u Ateljeu 212, u organizaciji Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

09:43

Default images

Monografiju, koja je sastavni deo te najznačajnije nagrade za pozorišne glumce, priredili su dr Zoran T. Jovanović i Tamara Bijelić, a štampanje je pomoglo i Ministarstvo kulture.

Na promociji su govorili predsednica Udruženja dramskih umetnika Ljiljana Ðurić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević, rediteljka Alisa Stojanović i jedan od priređivača knjige Tamara Bijelić.

Sablićeva im se zahvalila na divnim rečima, kao i svima koji su pomogli da izađe ova sadržajna i fotografijama bogato ilustrovana knjiga.

"Postoje situacije u životu koje čoveka zaustave i na neki način potpuno osveste momenat u kome jeste. Mislim da je to upravo ovakva jedna prilika u kojoj sam sada sa ovom knjigom", rekla je ona.
Foto: Tanjug
Sablićeva je istakla da je "potpuno svesna da je označila najveću tačku svog glumačkog puta sa ovom monografijom".

"Takođe sam svesna da sam podelila priču o sebi, misli o sebi, svoju životnu priču, sa celim svetom", izjavila je ona, napominjući da to zapravo nikada nije volela niti želela.

"Uvek sam se branila koliko sam mogla i umela. Uvek sam se pitala da li je to deo moga posla. Pa dobro, izgleda da jeste. Uostalom, nisam ni prva ni poslednja", dodala je Sablićeva.

Ova monografija je 18. u ediciji dobitnika Dobričinog prstena, koji su pre Sablićeve poneli Marija Crnobori, Ljiljana Krstić, Ljuba Tadić, Petar Kralj, Mira Banjac, Bora Todorović...

Knjiga sadrži obrazloženje o dodeli nagrade, govore sa svečanog uručenja, zatim tekst Sablićeve pod naslovom "Moja mala autobiografija", zbirku izvoda iz njenih mnogobrojnih intervjua, poglavlje "Drugi o Seki" sa tekstovima njenih kolega i prijatelja, citate iz pozorišnih kritika i detaljne podatke o njenim ulogama u teatru, na filmu, radiju i televiziji.

Milosavljević je istakao deo knjige u kojem Sablićeva opisuje svoj život. "Možete ga čitati kao ispovest i kao literarnu priču. Možete se nasmejati i osetiti gorčinu. U Seki vidim i glumicu i spisataljicu", izjavio je on.

Bijelićeva je izrazila ogromno zadovoljstvo što je njeno prvo teatrološko iskustvo ovog tipa vezano za tako veliku umetnicu i divnu osobu.

Stojanovićeva je izjavila da se divi Sablićevoj kao osobi koja je ostvarila svoj san, ne hajući za nagrade i festivale, već živeći život na sceni.

"Ovakve monografije ponekad su patetične ili dosadne. Ovde međutim imamo uzbudljivu Sekinu priču o sebi i odličan izbor iz intervjua koji daje suštinu njenog pogleda na svet i na glumu. Ovu knjigu ću preporučiti svojim studentima glume na Fakultetu dramskih umetnosti", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: