Tomaž Šalamun dobitnik Njegoševe nagrade

Slovenački pesnik Tomaž Šalamun dobitnik je Njegoševe nagrade za ovu godinu, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture Crne Gore.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

19:17

Default images

Kako se navodi, Šalamun je jedan od najistaknutijih slovenačkih i evropskih pesnika i lider istočnoevropske avangarde.

Najavljeno je da će Njegoševu nagradu Šalamunu uručiti predsednik Crne Gore Filip Vujanović 12. novembra na Cetinju. Iz Ministarstva su podsetili da se shodno Zakonu o državnim nagradama, Njegoševa nagrada dodeljuje autoru književnog dela koje je prvi put objavljeno u prethodne četiri godine na nekom od južnoslovenskih jezika, kao i na albanskom jeziku.

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donosi međunarodni žiri koji imenuje Vlada Crne Gore, u skladu sa utvrđenom zakonskom procedurom iz reda istaknutih književnika i naučnika iz sedam zemalja regiona.

Ovogodišnjem žiriju predsedavao je Vlaho Bogošić iz Hrvatske, a članovi su bili akademici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore - Zdenko Lešić, Katica Chulakova i Sreten Perović, te profesori iz Bugarske, Slovenije i Srbije - Svetlozar Igov, Aleš Debeljak i Filip David.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: