Novo Pesničenje u REX-u 28. januara

Najnoviji trenig aktivnog čitanja poezije, popularno “Pesničenje” biće održano u KC REX u Beogradu (Jevrejska 16) u subotu 28. januara u 20:00 časova.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

11:01

Default images

“Pesničenje”, trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima, nastao je kao inicijativa umetničke grupe „Škart" u novembru 2008. godine sa ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmene stvaralaštva, i osnažujući neafirmisane umetnike da javno izlažu svoje stvaralaštvo.

“Pesničenje“ pronalazi i podržava pojedince i grupe koje pišu poeziju van klasičnih/afirmisanih poetskih krugova, i omogućuje im da svoje poglede, želje, snove i strahove javno predstave publici, kako u svojoj sredini tako i u drugim mestima.

Kao takvo, predstavlja medijum za promociju novih aktera poetske, umetničke i kantautorske scene, i podstiče neafirmisane umetnike i one koji se nisu oprobali u umetnosti da istraže sopstvene kreativne potencijale i preoblikuju svoju realnost u formu performansa.

Pored toga, “Pesničenje” trasira prostor za glas "druge strane" - skrajnute i nedovoljno vidljive grupe i pojedince različitih socio-kulturoloških pozadina: aktiviste i pasivne, ruralne i urbane, supkulturne i laboratorijske, garažne i kuhinjske. Ipak, Pesničenje je otvoreno i za već etablirane stvaraoce koji imaju hrabrosti i znatiželje da se sretnu sa riskantnim temama, nestašnom, angažovanom i neindiferentnom publikom i neobeleženim i nekonvencionalonim prostorima.

U ovom najnovijem izdanju “Pesničenja“ učestvovaće između ostalih pesnice i pesnici: Marija Ilić, Ognjen Trpljev, Saša Ilić, Jefta Krive Drine, Boris Miković, Milja Branković, Pietro Fornari (Italija, video čitanje), Slobodan Ivanović, Rade Ćurčin, Tijana Mirković, Muha, Moca Jeremić, aspecijalni gost je dobitnik NIN-ove nagrade, Slobodan Tišma.

Uz svaku kupljenu kartu (cena 100 din) posetioci dobijaju na poklon knjigu Magde Janjić “DEMONI“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: