Predstavljen roman Zahara Prilepina

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2010.

18:27

Default images

Prilepin u romanu beskompromisno ogoljuje društvo koje trpi posledice svetske ekonomske, ali i socijalne i moralne krize, kazala je na promociji knjige Kristina Stevanović sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Aleksandar Tišin Sanjka, glavni junak romana, slepo je crevo društva, tvrdi Stevanović. „On je običan, mali čovek, koji postaje bitan deo sistema jedino ako oboli.“

Sanjka je član Saveza stvaralaca, anarhističke partije bez ideološkog predznaka. Njihovi pripadnici pokušavaju da se bore protiv
društvene inercije. Istovremeno, lavni junak, pokušava i da voli, da bude potreban ljudima oko sebe, svojoj devojci, majci, babi i dedi.

Prevodilac romana Radmila Mečanin rekla je na promociji da je Zahar Prilepin pripadnik mlade generacije ruskih pisaca koji su stasali početkom ovog veka i nagovestili novi trend u toj velikoj književnosti, takozvani „novi ruski realizam“.

Zahar Prilepin rođen je 1975. u Rjazanskoj oblasti. Za sedam godina književnog rada osvojio je 16 ruskih i inostranih književnih nagrada. Knjige su mu do sada prevedene na 12 jezika. Za roman „Sanjka“ dobio je nagrade „Ruski Buker“, „Jasna Poljana“ i kinesku međunarodnu nagradu za najbolji inostrani roman u 2007. godini.

Prilepin je trebalo da bude gost promocije na Sajmu knjiga u Beogradu, ali je bio primoran da u poslednjem momentu otkaže dolazak zbog gubitka ličnih dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: