Poslednji dan Sajma knjiga

Večeras u 20 sati zatvaraju se vrata 53. međunarodnog sajma knjiga, dok će se počasni gost sajma, Japan, upisati u "Otvorenu knjigu" i svečano je predati "nasledniku", Grčkoj, koja će 2009. imati tu ulogu na 54. sajmu.

Tanjug
Podeli

Organizator sajma knjiga, preduzeće Beogradski sajam, saopštiće novinarima glavne statističke podatke koji će pokazati koliko je bilo posetilaca, koliko je karata prodato za sedam dana trajanja najveće kulturne manifestacije u Srbiji.

Tema o kojoj će se raspravljati i kada se pogase sajamska svetla "najveće balkanske knjižare" biće cena ulaznica od 220 dinara za pojedinačne i 150 dinara za kolektivne posete. Posetioci su se mahom žalili da je cena previsoka, dok su organizatori tvrdili da ne može da bude niža s obzirom na velike rashode oko uredđvanja, opremanja sajma i brojne ekipe koja se trudila da tokom trajanja sajma sve funkcioniše.

Većina domaćih i stranih izlagača će se složiti da je sajam bio bolje organizovan nego prošle godine, ali će mnogi otići razočarani mestom koje su dobili za svoj štand.

Poslednjeg dana sajma biće organizovan zvanični forum u sali "Slobodan Selenić" posvećen temi elektronsko izdavaštvo i elektronska kultura.

Novinari akreditovani na sajmu knjiga uručiće svoja priznanja najboljem i najljubaznijem izdavaču, u sali "Slobodan Selenić" u 12:30 sati. Ove godine oba priznanja idu u ruke "Geopoetike" koja je pre dva dana već dobila najveće sajamsko prizanje jer ju je zavanični sajamski žiri proglasio za izdavača godine.

Počasni gost ovogodisnjeg sajma - Japan, ostavio je za oproštaj od ove manifestacije da priredi prezentaciju haiku poezije koja će se održati u 16:30 sati u sali "Borislav Pekić".

Na štandovima izlagača će se i tokom popodneva održavati promocije a pisci će "dežurati" na štandovima svojih izdavača da bi privukli pažnju posetilaca.

Foto: Beta

Knjige/Stripovi

Ne verujem u sukobe civilizacija

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Žan-Mari Gistav Le Klezio (68) ne veruje u sukob civilizacija i smatra da su sve kulture meleske, izmešane, uključujući i zapadnu koja je, kako kaže, sačinjena od mnogobrojnih elemenata koji su stigli iz Afrike i Azije.

Knjige/Stripovi petak 31.10. 14:50 Komentara: 1

Novi stripovi Belog puta

Izdavačka kuća "Beli put" objavila je dva nova strip izdanja – remek-delo Mila Manare i Huga Prata „Indijansko leto“ i grafičku novelu Nila Gejmana „Sendmen: Preludijumi i nokturna“.

Knjige/Stripovi četvrtak 30.10. 10:01 Komentara: 0

Japan predao otvorenu knjigu Grčkoj

Na svečanosti, koja je stekla pravo da se nazove „tradicionalna", poslednjeg dana Sajma knjiga, izvršena je primopredaja Otvorene knjige koju je ambasador Japana Tadaši Nagaji predao ambasadoru Grčke Hristosu Panagopulosu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 27.10. 00:07 Komentara: 0

Geopoetika najbolja između 2 sajma

Prema već tradicionalnoj anketi izveštača sa 53. beogradskog Sajma knjiga, za najboljeg izdavača između dva sajma proglašena je izdavačka kuća "Geopoetika", koja je, prema glasovima novinara, imala i najprofesionalniji odnos prema medijima.

Knjige/Stripovi nedelja 26.10. 11:22 Komentara: 0

Književna fešta bliži se kraju

Već tradicionalno, tokom vikenda, Beogradski međunarodni sajam knjiga je najbolje posećen, pa bi bi broj posetilaca do zatvaranja manifestacije u nedelju u 20 sati mogao da premaši 100.000, što je ipak manje nego prošle godine.

Knjige/Stripovi subota 25.10. 12:17 Komentara: 0

Prateći programi na Sajmu

Broj posetilaca na Sajmu knjiga svakoga dana sve više raste, dok se izdavači trude da obezbede "vruće" naslove, prateće programe i gostovanja uglednih gostiju, kako bi uveličali ovaj šestodnevni praznik knjige.

Knjige/Stripovi petak 24.10. 12:02 Komentara: 0
strana 1 od 14 idi na stranu