Kultni njujorški reper dobitnik "Nobelove nagrade za muziku"

Legendarni njujorški reper i didžej, jedan od globalnih pionira hip-hop muzike, Grandmaster Fleš postao je prvi didžej dobitnik nagrade Polar mjuzik prajz (engl. Polar Music Prize), poznate još i kao "Nobelova nagrada za muziku".

Izvor: B92, DJ Mag
Podeli
Foto: EPA / Future Entertainment
Foto: EPA / Future Entertainment

Nagradu je 1989. godine osnovao Stig Anderson, poznatiji kao menadžer i pisac tekstova za pesme čuvene švedske pop grupe Abba, a njeni prethodni dobinici su kultne grupe i muzičari, kao što su Led Zeppelin, BB King, Metallica i Pol Makartni.

Fleš, čije pravo ime je Džozef Sedler, nagradu je primio iz ruku švedskog kralja Gustafa, i tom prilikom rekao da je to nagrada "u čast svih didžejeva, svih repera, svih grafitista i svih brejkdensera".

Foto: EPA-EFE / Christine Olsson/TT
Foto: EPA-EFE / Christine Olsson/TT

"Stvari koje sam ja radio nisu pre toga postojale, a ja sam samo jedan od mnogih tamo odakle sam potekao. To je na kraju postalo hip-hop, uzimajući ritam bubnjeva iz popa, roka, džeza, bluza, fanka, diska, ritma i bluza, uz korišćenje brojnih zvukova sa različitih ploča. Uzimao bih neke delove toga i potom ih puštao i ponovo ponavljao", rekao je Fleš.

Novčani iznos nagrade je milion švedskih kruna, odnosno oko 130.000 dolara.

strana 1 od 16 idi na stranu