Bouvijev album u arhivi biblioteke američkog Kongresa

Originalni album "Ziggy Stardust" Dejvida Bouvija, čuvena pesma iz filma "Čarobnjak iz Oza" i prvi opus rep grupe N.W.A. postali su deo arhive Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

18:05

Bouvijev album u arhivi biblioteke američkog Kongresa
Foto: Tanjug / AP Photo / Marty Lederhandler

Jedna od najvećih biblioteka na svetu izabrala je 25 snimaka za svoju arhivu, ocenivši da su u pitanju dela koja su ostavila trag u istoriji.

Biblioteka je izabrala prvi opus "Straight Outta Compton" (1988) grupe "Nigga Wit Attitudes" (N.W.A.). To je jedna od prvih grupa koja je popularizovala muzički žanr gangsterskog repa i subžanrove hip-hopa na zapadnoj obali SAD.

U arhivu je ušla pesma "Over the Rainbow", verzija iz 1939. godine koju izvodi Džudi Garland u filmu "Čarobnjak iz Oza".

Legendardni Bouvi je ušao u arhivu kongresne biblioteke sa originalnim albumom iz 1972. godine "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars", koji se smatra kultnim albumom britanskog umetnika.

Biblioteka je izabrala pesmu "American Pie" koju originalno izvodi Don Meklin 1971. godine, a koju je 2000. godine obradila pop zvezda Madona.

Kongresna biblioteka svake godine bira zvučne zapise od "kulturnog, istorijskog i estetskog značaja" koji će se zatim pod posebnim uslovima čuvati za buduće generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: