Magija baroknog Božića na Kolarcu

Studio za ranu muziku pod upravom renomiranog svetskog muzičara Predraga Goste u foajeu Kolarčeve zadužbine održaće večeras koncert, na kome će izvesti dela baroknih kompozitora stvaranih u slavu Božićnih praznika.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2014.

08:11

Default images

Po prvi put u Beogradu poštovaoci umetničke muzike imaće priliku da uživaju u magiji baroknog Božića, delima svetskih majstora 17. i 18. veka koje će muzičari izvoditi na istorijskim instrumentima: baroknim violinama, violončelu, teorbama, lautama i čembalu, uz božićnu atmosferu, prigušena svetla, jelku i sveće.

Na programu prazničnog koncerta su božićna končerta Arkanđela Korelija, Frančeska Manfredinija i Đuzepea Torelija, varijacije na temu "La Folia" u orkestarskom aranžmanu Frančeska Đeminijanija, dela Johana Kristofa Peza (čija se 350. godišnjica rođenja obeležava ove godine), Žana Batista Lilija, Đovanija Batiste Pergolezija i Johana Sebastijana Baha.

Kamerni ansambl predvodiće Gosta koji će dirigovati na sličan način kao što su to činili Hendl ili Bah , svirajući ujedno i čembalo. Kao specijalni gost nastupiće Ivana Ćetković, barokna violinistkinja iz Londona.

Članovi kamernog ansambla su traverzo flautistkinja Iva Milošević, violinistkinje Jelena Rokvić i Dušica Blaženović, violončelista Roni Beraha, kontrabasista Dušan Kostić, teorbisti Andrej Jovanić i Darko Karajić.

Beogradski barokni solisti osnovani su pre nekoliko meseci, njihov program usmeren je na muziku 17. i 18. veka koju sviraju na originalnim instrumentima ili replikama muzičkih instrumenata iz toga doba.

Ansambl predvodi Gosta, jedan od najpriznatijih svetskih stručnjaka za ranu muziku, osnivač jednog od najuticajnijeg američkih orkestara na istorijskim instrumetima Nju triniti barok (New Trinity Baroque).

Gosta deluje na relaciji Srbija - SAD, ostvario je na stotine koncerata i objavio desetak kompakt diskova sa muzikom ranijih epoha. Za svoj rad dobio je nagrade mnogih značajnih institucija, uključujući Američki kongres, Državni univerzitet Džordžije, i međunarodno udruženje Faj Beta Delta.

U Beogradu je prošle godine pokrenuo projekat Barokne akademije sa mladim muzičkim talentima, ovog proleća osnovao je Novu beogradsku operu koja je već imala uspešnu premijeru Monteverdijeve opere "€œKrunisanje Popeje"€ u Madlenianumu.

Pod njegovom upravom najpoznatiji svetski orkestri izvodili su dela od baroknih kompozitora do modernih, i nedavno je sa Londonskim simfonijskim orkestrom snimio i CD koji će biti objavljen u januaru.

Božićni koncert u foajeu Kolarčeve zadužbine je prvi u nizu projekata strateške saradnje između Studija za ranu muziku, Kolarčeve zadužbine i Nove beogradske opere.

Gosta je povodom večerašnjeg koncerta izjavio da se posebno raduje što će nastupiti talentovani srpski muzičari koji su se školovali u istorijskoj interpretaciji u zemlji i svetu a u ovakvom sastavu su se okupili po prvi put.

Ulaz na koncert je besplatan, a početak je u 20 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: