Ovacije Zoranu Eriću u NP

U Narodnom pozorištu u subotu uveče održan je autorski koncert srpskog kompozitora Zorana Erića, prvi takav koncert u istoriji nacionalnog teatra, za koji je Erić vezan od samih početaka svog kompozitorskog rada.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 17.04.2011.

02:09

Default images

Mnogo toga se večeras dogodilo prvi put iako su na koncertnom programu bila dela koja su već izvođena, dobro poznata publici u zemlji i širom Evrope, u SAD, Kini i Australiji.

Autorsko veče rođenog Beograđanina koji je za šest decenija života posvećenih muzici ostvario mnogo muzičkih darova, dogodilo se na Dan Beograda, kao poklon Grada sugrađanima koji su to u velikom broju i sa zadovoljstvom prihvatili.

Na jednom mestu susreli su se publika koja voli Erićevu muziku, izvođači koji je rado sviraju i kolege kompozitori svih generacija koji su došli da iskažu poštovanje prema njegovom delu.

Članovi ansambla koji je često izvodio Erićeva dela, Gudači sv. Djorđa, izveli su kompoziciju iz 2007.godine "Sedam pogleda u nebo" za gudački sekstet koja je premijerno izvedena u Vigmor holu u Londonu i posvećena je uspomeni na Barbaru Takeno.

Delo iz 1997.godine "Oberon koncert" za flautu i instrumentalni ansambl izveli su Gudači sv.Djorđa uz dirigenta Biljanu Radovanović i flautista Ljubiša Jovanović kome je delo posvećeno.

Kompoziciju "Talea Konzertstuck" za violinu i gudače iz 1988.godine, prvi put je svirao violinista Gordan Nikolić, umetnički vođa Gudača sv. Djorđa koji je burnim aplauzima nagrađen za izvanredno poneseno tumačenje ovog Erićevog remek dela za koje njegov kolega akademik Vlastimir Trajković kaže da je "muzika vrhunske inovativnosti, produhovljenosti, izraza i originalnosti".

Na kraju autorske večeri izvedeno je delo "Nisam govorio" za alt saksofon, usnu bas-harmoniku, glumca naratora i mešoviti hor, kompozicija iz 1995.godine posvećena Akademskom horu Krsmanović Obilić.

Alt saksofon Maja Hajduković, glumac Pavle Pekić i hor kome je kompozicija posvećana pod dirigentskim vođstvom Darinke Matić Marović izveli su kompoziciju koja je na premijeri izazvala buru političkih komentara a večeras burne aplauze.

Autor bogatog opusa dela različitih žanrova, među kojima su baleti “Banović Strahinja” i “Jelisaveta”, Slovo Siluana za bariton, ženski hor i traku, Off za kontrabas i gudače, Cartoon za gudače i čembalo, Helijum u maloj kutiji za gudače, Šest scena - komentara za tri violine i gudački orkestar, Ko je ubio galeba za 12 čela kao i ona večeras izvedena, klanjao se i izlazio na scenu mnogo puta praćen ovacijama kakve se odavno nisu čule na nekom koncertu, posebno ne sa muzikom domaćih autora.

Erić je komponovao i muziku za filmove, sarađivao je sa stvaraocima kao što su Vida Ognjenović, Egon Savin, Gorčin Stojanović, Boro Drašković i drugi.

Kompozicije Erića izvode ugledni domaći i inostrani ansambli kao što su BGO "Dušan Skovran", Gudači Sv.Djorđa, Irski kamerni orkestar , Zagrebački solisti, 12 čelista Berlinske filharmonije, Kamerata Serbika i Beogradska filharmonija.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: Oktobarska nagrada grada Beograda, YUSTAT Grand Prix za pozorišnu muziku, dve Zlatne mimoze za filmsku muziku, dve Sterijine nagrade za pozorišnu muziku i Velika zlatna medalja Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Jedini je srpski kompozitor trostruki dobitnik najvećeg priznanja u oblasti muzičkog stvaralaštva u Srbiji, nagrade "Mokranjac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: