Prva retrospektiva dela Ežena Delakroa u Luvru

Retrospektiva dela Ežena Delakroa, među kojima će biti prikazno i njegovo čuveno delo "Sloboda vodi narod" biće postavljena po prvi put u Luvru u četvrtak.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2018.

13:13

Prva retrospektiva dela Ežena Delakroa u Luvru
GettyImages

Inače, pored "Mona Lize", Delakroaova revolucionarka koja nosi zastavu i bajonet je jedna od najposećnijih slika u Luvru, preneo je AP.

Prema rečima jednog od direktora u Luvru Sebastijana Alarda, Delakroa je najveći slikar romantizma i na izložbi će biti prikazani i njegovi radovi koji nisu poptpuno završeni prvi put od 1963. godine.

Alarad je rekao da će na izložbi biti prikazano oko 200 radova, uključujući akvarele, litografije i verska dela, kao i časopise u kojima se govori o uticaju koji Delakroa ima na slikarstvo.

Ovaj glavni predstavnik romantizma bio je opsednut svetlom i bojama i umesto da je slikao zelene tačke, naslikao bi jednu žutu pored jedne plave tačke i prepustio impresiju ljudskom oku, navela je američcka novinska agencija.

Retrospektiva radova Ežena Delakroa će biti otvorena do 23. jula, a potom će njegovi radovi biti prikazani u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku na jesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: