Mia David: Odluka o Oktobarskom salonu nelegalna

Upravni odbor Oktobarskog salona, najznačajnije manifestacije savremene umetnosti, podneo je ostavku zbog odluke Grada Beograda kao osnivača da Salon bude bijelnalnog karaktera, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

14:01

Default images

Članovi Odbora Oktobarskog salona su Mišela Blanuša, Neda Knežević, Srđan Đile Marković, Vladislav Šćepanović i Mia David Zarić.

Mia David je juče dala ostavku i na mesto direktora Kulturnog centra Beograda, kao organizatora manifestacije, a neposredno pred konferenciju za novinare saznala je da je na današnjoj sednici Skupštine Grada Beograda smenjena.

-- "Autokratsko ukidanje prostora za kritičko mišljenje" --

Sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević je naveo da će se Salon održavati svake druge godine, čime će se ostvariti određene uštede, ali i bitno poboljšati kvalitet te kulturne manifestacije.

"Upravo sam saznala da sam na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda smenjena i da će primopredaja biti u 17 sati. Iako nisam pravnik, jasno mi je da je odluka nelegalna, jer dok to ne bude objavljeno u Službenom glasniku, nije važeća", rekla je Mia David.

Na današnjoj sednici Skupštine Grada na mesto direktora KCB-a imenovana je Ivona Jevtić. Mia David je dodala da to isto važi i za odluku promene formata Oktobarskog salona, jer ni ta odluka nije objavljena u Službenom glasniku. Takođe, istakla je da je njena smena usledila posle njene ostavke, koju je juče podnela. "Ponosna sam na ono što sam uradila za četiri i po godine, koliko sam ovde, kako lično, tako i u saradnji sa kolektivom ove kuće", napomenula je ona.

"Svima je jasno da je odluka da se promeni format Oktobarskog salona politička, a razlozi kojima je objašnjena: ušteda i podizanje kvaliteta su besmisleni. Ako pričamo o uštedi, ne razumem zašto se ta mera ne sprovede i na ostale manifestacije", zapitala se Mia David.

-- PETICIJA za poništenje Odluke o promeni statusa Oktobarskog salona --

Ona je dodala da ne razume po kojim kriterijumima gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, pravnik po obrazovanju, meri kvalitet Oktobarskog salona kada je upravo Skupština grada imenovala Odbor te manifestacije koji čine stručnjaci, a koji nije bio ni konsultovan, ni obavešten o toj odluci.

"Mislim da je diskontinuitet potreban da bi se ta manifestacija diskreditovala, da bi se pretvorila u ono što se dešava u poslednjih par godina, a to je put ka jednoj nacionalnoj, konzervativnoj i desnoj politici i u kulturi", rekla je Mia David.
@OktobarskiSalon
Ona je podsetila da je sa Vukosavljevićem u januaru ove godine razgovarala o Oktobarskom salonu i njegovom pretvaranju u bijenalnu manifestaciju. "Bila sam kategorično protiv i iznela sam niz razloga, a od tada više nismo razgovarali o tome."

"Ovakvo, netransparentno donošenje odluka, bez ikakvog konsultovanja sa ljudima iz struke ili javne rasprave je postala praksa u Beogradu i mislim da je ovo samo jedna od strašnih stvari koja nam se dešava u poslednjih nekoliko nedelja, među kojima je i gušenje medija", smatra ona.

Predsednik Odbora Oktobarskog salona Šćepanović je podsetio da ih je aktuelna Vlada sazvala, ali i da nisu konsultovani o donetoj odluci, ali i da su saznali da se Vukosavljević savetovao sa stručnjacima "za koje nikada nisu čuli ko su".

On je napomenuo da je Oktobarski salon važna manifestacija, posebno u vremenu u kojem živimo u zemlji u kojoj savremena umetnost nije na značajnom mestu. "To je veliki atak na savremenu umetnost", rekao je on i dodao da je to polje u koje posebno treba da se ulaže, a ne da se dešavaju ovakve situacije.

I članovi Upravnog odbora Kulturnog centra Beograda Vesna Danilović i Miša Mogorović složili su se da odluka Grada nije dobra, jer niko od njih nije niti konsultovan niti obavešten.

Akademik Vladimir Veličković izjavio je za Tanjug da je ova odluka Grada skandalozna, da "nema nikakve svrhe, niti efekta, ni intelektualnog, ni duhovnog, niti finansijskog, ja sam zaprepašćen".

Donošenje tako odgovorne odluke, koja se tiče ukupne javnosti, nije smelo biti prepušteno isključivo odbornicima Skupštine Grada Beograda, istakli su učesnici današnje konferencije za novinare. Oni su napomenuli da su javne, kritički intonirane debate, već nekoliko godina unazad, na incijativu KCB-a i dela stručne javnosti bile organizovane u pratećim programima Oktobarskog salona.

Konferenciji za novinare prisustvovali su brojni ljudi iz kulturne javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: