Monografija „Miodrag Mića Popović 1923–1996“

Narodna biblioteka Srbije poziva Vas na predstavljanje monografije dr Milice Živadinović „Miodrag Mića Popović 1923–1996“ koje će biti upriličeno u petak, 24. oktobra u 19h, u Atrijumu nacionalne biblioteke.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

09:41

Default images

O knjizi će govoriti prof. Zorica Tomić (kulturolog), Predrag Marković (istoričar), Snežana Nešković Simić (upravnik Legata Miće Popovića i Vere Božičković Popović), Velibor Žujović (novinar) i Milica Živadinović (autor).

Monografija posvećena srpskom akademiku, jednom od naših najznačajnijih umetnika HH veka, prvobitno je ove godine objavljena na francuskom jeziku uz pomoć Francuskog instituta za knjigu Centre National du Livre CNL, a u ediciji švajcarske izdavačke kuće L’Age d’Homme. Adaptirano izdanje prevoda knjige na srpski jezik potpisala je izdavačka kuća Orion Art iz Beograda, koja je ovu monografiju objavila uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Loznica.

Studija Milice Živadinović posvećena životu i delu Miodraga Miće Popovića, hronološki prati njegovo stvaralaštvo od najranije mladosti do kraja njegove bogate karijere. Slikarstvo je bilo njegov glavni način izražavanja, ali se tokom pedeset godina rada uspešno bavio filmskom i pozorišnom režijom, scenografijom i kostimom. Bio je i uspešan pisac, autobiograf, teoretičar umetnosti i romanopisac. Monografija otkriva kako je došlo do zabrane Popovićeve izložbe u Kulturnom centru Beograda 1974. godine i zašto mu je „Politikina" nagrada uručena sa osamnaest godina zakašnjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: