Otkriven nepoznati Velaskez?

U Londonu je otkriven dosad nepoznat portret španskog slikara Dijega Velaskeza (1599-1660). Portret muškarca u crnom odelu s belim okovratnikom, koji bi mogao da bude Huan Mateos, majstor lova kralja Filipa IV, bio je u vlasništvu britanskog umetnika iz 19. veka Metjua Šepersona.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.10.2011.

11:13

Default images

Slika je privukla pažnju kada ju je njegov sadašnji vlasnik, jedan od Šepersonovih potomaka, doneo u aukcijsku kuću Bonam. Stručnjaci su odmah primetili stilske sličnosti sa delima čuvenog španskog umetnika. Autentifikacija je postignuta opsežnom analizom i rendgenskim snimcima, a potvrdili su je britanski stručnjak Piter Čeri, jedan od najvećih poznavalaca Velaskezovih dela u svetu, i stručnjaci muzeja Prado u Madridu.

Očekuje se da slika dostigne vrednost od tri miliona funti kada se u decembru bude našla na aukciji. U svetu se zna za 98 Velaskezovih dela od kojih su četiri u privatnom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: