Rediteljka filma "Quo vadis, Aida": "Naš zadatak je da prenesemo istinu"

U Berlinu je održana 34. dodela Evropskih filmskih nagrada gde je rediteljka Jasmila Žbanić sa filmom "Quo Vadis, Aida?" briljirala sa čak tri nagrade.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 12.12.2021.

09:55

Rediteljka filma
Foto: Profimedia

Od četiri kategorije u kojima je nominovan, "Quo Vadis, Aida?" osvojio je nagradu za čak tri - Jasmila Žbanić kao najbolja evropska rediteljka, Jasna Đuričić kao najbolja evropska glumica i film kao najbolje evropsko ostvarenje u 2021. godini.

Nakon neverovatnog uspeha, Jasmila se oglasila prepuna emocija te zahvalivši se svima koji su je sledili na ovom putu, uputila snažnu poruku mladim rediteljkama.

"Hvala svima. Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Nakon strašne tragedije gde su izgubile sve muške članove porodice, one se i dalje zajedno zalažu za život", počela je Jasmila.

"Zahvaljujem se svojoj majci koja je preminula, ali i ostavila okean ljubavi. Taj okean čini svaki moj problem manjim, štiti me i zbog njega istrajavam. Hvala mojoj kćerki, koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju mladih koji će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo."

"Hvala Jasni Đuričić i celoj ekipi talentovanih glumaca koji su stavili svoje srce u ovaj film", rekla je i zahvalila svom suprugu i producentu Damiru Imamoviću.

"Prvo smo se, kao studenti, zaljubili. Kasnije smo spoznali filmove kao platformu da se izrazimo i podelimo svoju ljubav s vama."

"Nadam se da će ovaj film inspirisati mlade rediteljke u nekim novim pričama. Naš je zadatak da gledaocima prenesemo istinu. Ponekad je teško ili neisplativo, ali to je naša dužnost", završila je Jasmila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: