Završeni Filmski susreti, "Gran pri Naisa" Milošu Bikoviću

Uručenjem festivalskih nagrada i vatrometom večeras su na Letnjoj pozornici na Niškoj tvrđavi zatvoreni 53. Filmski susreti, a glavnu nagradu festivala "Gran pri Naisa" dobio je Miloš Biković za ulogu u fillmu "Južni vetar".

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Ljiljana Pavlović
Foto: Ljiljana Pavlović

Biković nije prisustvovao svečanom uručenju nagrade zbog snimanja filma u Rusiji, ali je putem video snimka zahvalio žiriju i publici.

"Dragi prijatelji nažalost nisam u prilici da sa vama podelim radost i da kažem da sam iskreno počastvovan jer se nalazim u nekom selu 400 kilometara od ničega", rekao je Biković.

On je kazao da zbog toga što ga Rusi "nisu pustili" on je njih naterao da odigraju kolo.

Biković je sa drugim glumcima sa snimanja filma u video snimku zaigrao Užičko kolo, zbog čega je pozdravljen dugim aplauzom publike.

Nagrada za najbolju mušku ulogu "Car Konstantin" pripala je Radovanu Vujoviću za ulogu u filmu "Izgrednici", dok je nagrada za najbolju žensku ulogu "Carica Teodora" dodeljena Marti Bjelici za ulogu u istom filmu.

Povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je Mladen Sovilj, a za izuzetnu žensku ulogu Marija Pikić. Najblji debitant ovogodišnjeg festivala je Luka Grbić, za ulogu u filmu "Južni vetar".

Za najbolju epizodnu žensku ulogu nagrađena je Olga Odanović, a za najbolju epizodnu mušku ulogu Miodrag Radonjić. Specijalne nagrade dobili su glumci Sebastijan Kavaca, Faketa Salihbegović Avdagić i Emir Hadžihafizbegović.

Za najkomičniju ulogu nagrada "Milorad Mandić Manda" dodljena je Srđanu Todoroviću za glumu u filmu "Prokleti pas". Na otvaranju festivala nagrada "Pavle Vujisić" za životno delo uručena je Radošu Bajiću. O nagradama na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu odlučivao je žiri u kojem su bili Ana Sofrenović, Bojana Maljević i Tihomir Stanić.

Na zatvaranju festivala prikazana je prva epizoda TV serije "Koreni", čije se emitovanje očekuje na jesen, i dokumentarni filmovi "Život je muzika" posvećen glumcu Desimiru Stanojeviću i "Neprilagođeni filmski grof" o reditelju Milu Đukanoviću.

Film/TV

Film u kojem glumi naš glumac Milan Marić trka se za "evropskog Oskara"

Ruski film "Dovlatov", na kojem je radila i ekipa iz Srbije, ušao je u trku za najbolji evropski dugometražni igrani film. Film je pokupio brojne nagrade na festivalima u Evropi, a veliki uspeh doživeo je i na američkom tržištu, pošto ga je kupio Netfliks. Kakve su šanse da osvoji nagradu Evropske filmske akademije govori producent filma Miroslav Mogorović.

Film/TV petak 31.08. 15:50 Komentara: 5

Pančevo film festival od 5. do 9. septembra

Pančevo film festival (PAFF) biće otvoren u sredu, 5. septembra u Dvorani Kulturnog centra u tom gradu, projekcijom dokumentarnog filma nagrađivanog srpskog reditelja Mladena Kovačevića "Četiri godine u 10 minuta", najavljeno je danas.

Film/TV četvrtak 30.08. 14:55 Komentara: 0

Počeo 75. filmski festival u Veneciji

Filmski festival u Veneciji, poznat i kao "Mostra", otvoren je večeras projekcijom filma "First Man" (Prvi čovek) američkog reditelja Damijena Čazela, koji je inače osvojio Oskara za režiju filma "La La Lend".

Film/TV sreda 29.08. 21:38 Komentara: 2
strana 1 od 29 idi na stranu